Работата по Дунав мост ІІ започна да напредва

Напредък в работата по изграждането на втория мост над река Дунав при Видин и Калафат, отчете в сряда второто заседание на Съвместния българо-румънски подкомитет за наблюдение на проекта. Дискутиране са били и текущите проблеми с графика на строителството и достъпът до финансиране от фондовете на Европейския съюз.

Освен подобрената координация между двете страни, е отчетено и съгласуването на технологичните решения за изграждане на мостовите опори, както и старта на строителните дейности в плавателната част на реката и по прилежащата инфраструктура на румънския бряг.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски изрази надежда, че координираните действия на България и Румъния ще бъдат и занапред подкрепяни от Европейската комисия с евентуално удължаване на срока на действие на програма ИСПА, по която се финансира строежът на моста.

Предприсъединителната програма изчита в края на 2010 г. и дотогава няма да се смогне с реализацията на строежа. България вече поиска до 18 месеца повече за довършването на Дунав мост ІІ.

Двете страни са напреднали и в съгласуването на позициите си като целта е до края на март 2010 г. да се учреди съвместно търговско дружество, което да поемане функциите по експлоатация на обекта.

Усилията ще се насочат към приключване на процедурите по издаване на съответните разрешения от румънските власти по регулиране на корабоплаването.

Споделяне

Още от България