Работата по най-големите проекти за е-управлението започва веднага

Работата по най-големия проект за развитие на електронното правителство започва буквално от утре. Това каза транспортният министър Ивайло Московски при подписването на четири договора с изпълнителите по проект “Развитие на електронното обслужване по електронен път”.

Това е най-големият проект в областта на електронното управление, финансиран от програма “Административен капацитет” и е на стойност 18 млн. лв. Срокът за изпълнението е началото на следващата година.

След приключването на договорите администрацията ще може да обменя информация помежду си от 30 публични регистри (ЕСГРАОН, регистър на МПС и т. н.), без да изисква документи от гражданите, даде за пример Московски.

Първият договор за анализа, идентифицирането и вписването на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на електронното правителство бе подписан със “Сиела” и е за 2.394 млн. лв. с ДДС.

Вторият договор с “ТехоЛогика” за административните услуги на държавната администрация за 3.37 млн. лева с ДДС не бе подписан в сряда заради жалба от конкурент, но по думите на зам.-министър Валери Борисов жалбата е оттеглена в понеделник.

ТехноЛогика” трябва да свърже около 34–35 ключови регистри в държавата, така че да обменят данните електронно и да не се разкарват хората и бизнеса от едно гише на друго.

Сирма - Интерконсулт” ще трябва да разработят до 50 електронни административни услуги за общините. В момента редица общини приключват проектите си за е-управление по програма “Административен капацитет” и след внедряването им общините ще могат да предоставят общо над 150 е-услуги на гражданите и бизнеса.

Сиенсис – Абати” ще правят архитектурния план на "е-къщичката на правителството".

Единствената чужда фирма, която се пребори с българските си конкуренти, беше българският клон на “Ай Би Ес” (IBS). Фирмата ще усъвършенства портала за електронното правителство – egov.bg. Компанията спечели търга с цена от 1.47 млн. лв. с ДДС.

Порталът за електронни услуги egov.bg беше пуснат през 2007 г., но се нуждае от осъвременяване – модерна визия и приветлив интерфейс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес