Работата по разчистване на следите в Чернобил продължава

Тридесет години след най-тежката ядрена катастрофа в света край Чернобилската атомна централа едновременно цари отчаяние и кипи трескава дейност, витае усещане за унищожено минало и тежко бъдеще.

Централата е изоставена. След експлозията в четвърти блок в ранните часове на 26 април 1986 г. останалите реактори постепенно бяха изведени от експлоатация и от 2000 г. насам обширният комплекс не е произвел нито ват енергия.

Само на няколкостотин метра от внушителната развалина стотици работници се трудят за изграждане на огромна и необикновена конструкция, представляваща първа стъпка към разчистването на останалите тонове радиоактивни отпадъци.

Възлизащият на 2 милиарда евро проект за Нов обезопасителен изолатор (New Safe Confinement), финансиран от международни дарения и от Европейската банка за възстановяване и развитие, е надпревара с времето, макар че (което е обезпокоително) колко време ще е нужно, е неизвестно. След експлозията и пожара, избълвали в атмосферата облак от радиоактивни частици над голяма част от Северна Европа, съветските работници изградиха т.нар. саркофаг върху реактора - конструкция от бетон и стомана, чиято задача бе да не допуска радиоактивни отпадъци да попадат в атмосферата.

Построената набързо конструкция, завършена само за пет месеца, беше проектирана да трае около 30 години и даде признаци на сериозно влошаване на състоянието.

Когато новата конструкция, наподобяваща 30-етажна сглобяема военна барака, бъде завършена, тя ще бъде придвижена бавно по релси над саркофага и реактора. След това роботизирани машини във вътрешността на конструкцията ще започнат да демонтират саркофага и разрушения реактор, и да събират отпадъците за прехвърлянето им в близко складово съоръжение. Според сегашните планове този процес би трябвало да започне през 2017 г.

"Арката вече е изградена в пълните си размери - височина от 108 метра, широчина 250 м и 150 м дължина. Тя ще представлява обезопасителен изолатор над четвърти реактор и е проектирана да издържи 100 години. . .. Така Украйна ще има шанс да демонтира четвърти реактор и да го обезопаси завинаги", казва Дейвид Дрискол, директор по безопасността във френския консорциум "Новарка", който изгражда съоръжението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?