Драгомир Стойнев:

Работата по ”Южен поток“ продължава, но нямало разходи

Сн. БГНЕС

На техническо и експертно ниво работата по проекта ”Южен поток“ продължава, въпреки кризата в Украйна, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

” Всички министри от страните-членки на ЕС се обединихме около тезата, че работата не трябва да спира, тъй като това е един важен стратегически проект за всички и той ще гарантира сигурност на доставките на природен газ”,  каза Стойнев пред БНТ.

През декември България и останалите страни от ЕС, през чиято територия минава "Южен поток", дадоха мандат на евкорокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да води преговори с Русия по юридическия статут на проекта, за който Брюксел твърди, че е в нарушение на европейските правила. Преди два дни Йотингер съобщи, че преговорите се отлагат заради кризата в Украйна.

”Има политически спекулации относно проекта. Говори се, че даването на мандат на Европейската комисия било грешка, само че този мандат бе даден не само от България, а от всички държави-членки. Дадохме мандат на Европейската комисия, защото искаме този проект да се реализира, а не да се действа на парче. Ние сме добре осведомени за преговорите, които се водят в момента. Лошото е, че политици като Бойко Борисов и Георги Първанов използват този проект за свои политически цели. Борисов защитава по-скоро германските интереси, отколкото българските“, заяви Стойнев

Той каза още, че все още не се изразходват средства по "Южен поток”.

”Средствата ще започнат да се харчат, след като проектът тръгне", каза Стойнев.

Според него, забавянето на "Южен поток" на този етап не струва нищо на България, защото ние не харчим никакви суми, както се твърди.

По-рано в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на Пламен Орешарски, че продължава да харчи пари за "Южен поток", след като проектът вече е замразен от Брюксел.

За разлика от Стойнев депутатът от БСП Явор Куюмджиев коментира, че подготовката на проекта е свързана с разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от България