Работата с руснаците по АЕЦ “Белене“ продължава, но без пари

Работата с руснаците по АЕЦ “Белене“ продължава, но без пари

Работата с руската компания “Атомстройекспорт“, която е изпълнител на строежа на АЕЦ “Белене“, и с консултантите ще продължи, за да се замразява проектът, но без пари. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на парламентарен въпрос в петък.

България не може да се ангажира с допълнителни средства по проекта АЕЦ "Белене" и това е заявено на "Атомстройекспорт", каза Трайков.

След като германската компания RWE се отказа от участие в проекта, руснаците заявиха, че въпреки неосигуреното финансиране ще продължат да работят по договора си с НЕК за атомната централа.

До избирането на консултант, който да подготви процедура за избор на нови инвеститори в ядрения проект, НЕК ще работи с руската компания и настоящите консултанти по намирането на ефективни решения, допълни министърът.

Очакванията на ведомството му са в началото на 2010 г. да се избере консултант, който в рамките на два-три месеца да направи всеобхватна оценка на бъдещите стъпки, необходими за осъществяването на проекта и оптимизиране на структурата му. Чак след това ще се обяви процедурата на нови инвеститори, което ще отнеме близо година.

Ръководството на НЕК се стреми да минимизира разходите и претенциите на който и да било от участниците в проекта АЕЦ "Белене" като в същото време цели да се предприемат възможните разумни мерки за продължаване на дейностите по проекта, посочи Трайков.

Само с нова структура на проекта ще бъдат защитени интересите, както на НЕК и на държавата, така и на бъдещите инвеститори, смята той. Осъществяването на проекта е възможно, само ако всички участници са поставени в ясна и прозрачна структура и рамка, която да позволи успешно финансово приключване, посочи министърът.

Ръководството на НЕК ще направи необходимото площадката на АЕЦ "Белене" и направеното до момента да бъде запазено през есенно-зимния сезон, като не се стига до замразяването на проекта, заяви още Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес