Работещи в спешна помощ недоволни от увеличението на заплатите си

Работещи в спешна помощ недоволни от увеличението на заплатите си

Работещи в центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград изразиха недоволство от увеличението на заплатите си, тъй като не всички са получили обещаното от здравното министерство 20% увеличение. То е средно за целия персонал и най-сериозен ръст в заплатите имат лекарите - 38%, докато медицинските сестри и шофьорите на линейки са взели по около 10% отгоре.

Стартовата заплата на млад лекар със стаж до 1 година става 1000 лева, а ако има една специалност - 1250 лева. Заплатата на фелдшерите се увеличава от 580 на 700 лева, така увеличението при тях е 20.2 процента.

Стартовата заплата при медицинските сестри се увеличава от 560 на 600 лв., което е ръст от 8%.

При шофьорите на линейки повишението е от 11.2 на сто, заплатите им се вдигат от 430 на 480 лева. Възнаграждението на санитарите се променя от 370 на 374 лева.

Служители на центъра са коментирали пред  БГНЕС, че това разпределение създава вътрешно напрежение сред работещите.

Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ коментира пред Mediapool, че увеличението се разпределя по методика на здравното министерство, но индивидуално от всеки център, като се отчита мнението и на работещите в системата. Координатори на асоциацията, както и представители на синдикатите и съсловните организации също участват при вземането на решението.

По думите ѝ винаги има недоволни и това е нормално.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?