Работещи в спешната помощ са възмутени от бездействието на депутатите

Работещи в системата на спешната помощ излязоха в понеделник с протестно писмо срещу бездействието на депутатите относно инкриминирането на посегателството над медици. Реакцията е провокирана от факта, че сегашното Народно събрание ще преустанови дейността си, преди да е приело окончателно поправките в Наказателния кодекс, които засягат наказанията за посегателства над медици.

"Пренебрегването на правовата ни защита при посегателства прави саморазправата с нас безнаказана и застрашава сигурността ни при изпълнение на служебните задължения. Ние не носим вина за закъсненията на екипите, както и за нереализиралата се реформа в здравеопазването, и отказваме да рискуваме живота си по време на работа при прояви на саморазправа с нас“, се посочва в писмото на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ у нас.

Оттам съобщиха, че проявите на агресия не само не спират, но и ескалират.

“От началото на годината лекар бе заплашван с пистолет, медицински фелдшер бе душен, лекар-педиатър не можа да прегледа и лекува 4 месечно бебе заради саморазправа на родителите му. Саморазправата и проявите на агресия стават все по-брутални и не е далеч мигът когато някой от нас може да плати с живота си. Отговорност за това ще носите вие – народните представители от 41-вото Народно събрание, защото не използвахте законодателните си правомощия да решите проблемите на нашето здравеопазване, допуснахте агресията срещу нас да ескалира и не предприехте никакви мерки за инкриминирането на нападенията над нас при изпълнение на служебните ни задължения”, се казва още в протестното писмо.

Поправките в Наказателния кодекс, които залежават в парламента от месеци, предвиждат посегателството над лекар да се третира като посегателство над длъжностно лице, както е при полицаите, данъчните служители и др.

Споделяне

Още от България