Работещите в Александровска болница получават 15% увеличение на заплатите

Работещите в Александровска болница получават 15% увеличение на заплатите

Средно с 15 % се увеличават заплатите на лекарите, медицинските сестри и помощния персонал в УМБАЛ "Александровска". Заповедта за увеличението е подписана в понеделник от изпълняващия длъжността директор д-р Костадин Ангелов след проведени преговори със синдикатите в лечебното заведение по новия колективен договор, който ще бъде подписан до края на седмицата.

Ангелов бе назначен за временен директор, след като предишният директор Лъчезар Трайков беше уволнен миналата седмица. Като причина за смяната вече бившият здравен министър Десислава Атанасова посочи именно недоволството сред персонала заради ниските заплати. Лекари и сестри в болницата заплашиха с протести, ако не получат увеличение на заплатите, като социалното напрежение в болницата се дължеше и на високите възнаграждения на хора от администрацията на болницата.

Увеличението на възнагражденията на лекарите и сестрите влиза в сила със задна дата от 1 февруари 2013 г. и ще стане на три стъпки. Втората стъпка влиза в сила от 1 март 2013 г., а третата индексация ще е от 1 април 2013 г. Увеличение на заплатите, но два пъти по-ниско, ще получат служителите в администрацията на болницата. Техните възнаграждения ще бъдат повишени с около 7%.

Освен това се търсят възможности и за допълнителни възнаграждения на работещите по време на великденските празници, както и увеличение на средствата за допълнителните финансови стимули за научните степени "доктор по медицина“ и "доктор на медицинските науки“.

Споделяне

Още по темата

Още от България