Работещите в Бърза помощ получили между 11 лева и една заплата допълнително

Снимка: БГНЕС

Голяма част от работещите в Бърза помощ не се получили никакви добавки към заплатите си, а останалите, са получили символични суми, обявиха в петък от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

В писмо до медиите председателят на асоциацията Десислава Кателиева посочва, че само 16 от центровете за спешна помощ в страната са получили допълнителни пари, а останалите 12 не са.

Работещите в Бърза помощ са възмутени, че изплатените им суми от икономии от фонд работна заплата се наричат бонуси и се обвързват с раздадените пари в НЗОК.

“Парите, получени от икономии на фонд работна заплата, са заработени от нас с цената на много безсъние и стрес, и Министерството на здравеопазването “благосклонно” разреши в края на годината да ни бъдат изплатени според реализираните икономии“, се казва в писмото.

В два от центровете са раздадени допълнителни суми до 20 лева на човек. Средно до 50 лева на работещ са получени в други два от центровете. Средно до 100 лв. са раздадени в четири спешни центъра, а между 100 лева и едно месечно възнаграждение са взели в шест от центровете.

По данни на БЛС в Благоевград лекарите са получили по 11 лева добавка за цялата година, във Варна – по 16 лева, във Велико Търново – по 50-60 лева.

Тези допълнителни суми се отнасят за цялата 2011 година и са икономисани от заплатите на незаетите работни места.

Здравният министър Стефан Константинов коментира в петък пред БНТ, че работещите в Бърза помощ в София са получили най-големи суми допълнително, тъй като там има най-много незаети щатни бройки. Той посочи, че в цялата система на Бърза помощ са разпределени допълнително милион и 83 лева допълнително.

В предишните дни той на няколко пъти заяви, че добавките, раздадени в Бърза помощ според него са твърде ниски и, ако зависело от него, би дал повече средства.

Ниските заплати в системата отдавна са причина за напрежение и отлив на кадри, което е и причина за недостига на достатъчно екипи и постоянните закъснения на линейките.

Сега стартовата заплата на лекар в Бърза помощ е 530 лева, а лекар с 25-годишен трудов стаж и две специалности е с основна заплата 690 лева. Сестрите и фелдшерите получават 450-500 лева, а шофьорите на линейка – 360 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?