Заваляха искания за повече пари

Работещите във ВУЗ и в социалните домове също искат по-големи заплати

Работещите във ВУЗ и в социалните домове също искат по-големи заплати

Синдикалните организации на заетите във висшето образование и в социалните домове настояха в петък за по-високи заплати от 2013-та година. Публикуваният преди два дни проектобюджет за догодина предвижда ръст на възнагражденията само в рамките на бюджетите на ведомствата. Изключение правят средното образование, където стандартът за издръжка на ученик се увеличава с 5% и това може да позволи вдигане на учителските заплати, и културата, където разходите за персонал се вдигат.

 

Преговори за вдигане на заплатите обаче се водят и в други сектори като полицията и отбраната. В петък министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че преговаря за ръст на заплатите между 8% и 10% като резултати се очакват през следващата седмица.

 

От синдиката на работещите в социалното подпомагане поискаха единните стандарти в домовете да се увеличат с не по-малко от 25%, а не с 10%, както се предвижда. Сега медицинските сестри в домовете получават между 350 до 420 лв., социалните работници - от 380 до 460 лв., санитарите от 290 до 320 лв., а лекари, психиатри, психолози и физиотерапевти от 300 до 420 лева. Последната актуализация на стандартите за издръжка и заплати в социалните домове е от януари 2008 година.

 

“Живеем на ръба на оцеляването, заплащането е срамно ниско“, заяви Геновева Вълчева, зам.-председател на синдиката. Тя отправи въпрос към финансовия министър Симеон Дянков дали ще може "с 300 лв. да се нахрани, да се стопли, да е здрав и да изпраща децата си на училище".

 

Вълчева коментира и друг аспект на ниския стандарт за издръжка: "Не може с три лева на ден да се осигури добра и разнообразна храна на болни, инвалиди и деца с увреждания, положението е крайно тежко". Друг проблем е, че на работещите в домовете не им се поемат транспортните разходи, а някои заведения са извън населените места.

 

От синдиката заявиха, че са готови и за протести, ако не бъдат удовлетворени исканията им.

 

За увеличение с минимум 20 процента на основното трудово възнаграждение на преподавателите, на научните сътрудници и на административния персонал в държавните висши училища, пък настояват от Федерацията на университетските синдикати,

 

От федерацията настояват "към преподавателите от висшите държавни училища да бъде подходено по начина, с който се подхожда към учителите от средното образование".

 

"Несправедливо е да бъдат противопоставяни гилдиите една срещу друга, защото резултатите ще бъдат за сметка на качественото развитие на образованието в страната", заявяват от синдиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?