Работи се по остойностяването на новите медицински пакети

Петър Москов, сн. БГНЕС

Здравната каса, Лекарският съюз и Министерството на здравеопазването още от началото на годината работят по остойностяването на заболяванията в рамките на основния пакет с медицински услуги, който ще бъде покриван от касата занапред. Това съобщи в петък в Пловдив здравният министър Петър Москов.

Москов обясни, че в основния пакет ще попаднат група болести, които са причина за около 92 на сто от инвалидизацията, смъртността и продължителността на живота на българите. Става въпрос за болести на сърдечно-съдовата система, съдово-мозъчните болести, онкологичните, заболяванията на белодробната система, както и детското и майчиното здравеопазване. Лечението на тези заболявания ще бъде преостойностено.

"Всеки здравноосигурен българин ще може да ползва здравна помощ по тях относително без лимит", каза Москов.

В допълнителният пакет на НЗОК ще бъдат включени заболявания, чието лечение търпи отлагане и могат да се формират листи на чакащите. "Тоест болнична и доболнична помощ, която се е оказвала до момента на всеки здравноосигурен, няма да бъде отказвана, но ще бъде в рамките на определен брой случаи и ще бъде свързана с възможността за допълнително доброволно здравно осигуряване", поясни Москов.

Третият пакет на касата е спешният. Москов обясни, че ясно ще се регламентира какво
представлява спешното състояние. "Времето, в което част от българското общество ползва всички привилегии на това, което ние плащаме през данъците и осигуровките си, трябва да приключи", коментира той.

"До средата на тази година моделът на реформата в здравеопазването ще бъде готов в конкретика, когато ще е готова и промяната в частта от заболяванията, които в момента задължително се лекуват в болница", каза още Петър Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?