Работих убеден, че националните интереси съвпадат с тези на кабинета

Вече е ясно защо е нужен нов курс на преговорите по газовите цени, казва бившият икономически министър Трайчо Трайков

Работих убеден, че националните интереси съвпадат с тези на кабинета

Г-н Трайков, премиерът Бойко Борисов Ви обвини, че сте оставили капани на наследника си Делян Добрев и на правителството. Какви са тези капани?

Аз няколко пъти насърчих и подкрепих новия министър и публично изразих готовност да му помагам. Ако някой вижда някъде капани, съм готов да ги обсъждам един по един.

Това значи ли, че сте готов да се срещнете с премиера и да обсъдите неговите обвинения?

Естествено. Аз съм открит човек и обичам да говоря за нещата конкретно. Поисках да се срещнем още когато ми предадоха, че трябва да си подам оставката.

След като вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че ще се преговаря с Вас как да продължите да работите за правителството, беше ли ви предложено това?

Аз съм голямо момче и съм свикнал сам да си търся работа и да се справям с живота. Нормалната работа на едно правителство не е да търси работа на един уволнен министър, а да създава условия на бизнеса да работи свободно и без пречки от админстрацията, така че да създава работни места.

Това означава ли, че с Вас не са водени подобни разговори или сте отказал на премиера и това е провокирало неговите атаки в петък?

Вече отговорих на този въпрос. Не искам да гадая какво може да породи атаки. Смятам, че е важно да се запази коректен тон.

Явно не искате да коментирате - това на "морската болест", която казвате, че сте хванал от политиката, ли се дължи?

Не знам коя е точната дума, но на всички стана ясно, въпреки обърканите мотиви, че съм загубил доверие и затова подадох оставка. Това се прави във всяка цивилизована страна.

Но не е ли странно, че хем от Вас е снето доверието, хем Дянков обяснява, че сте полезен на правителството на ГЕРБ?

Не се наемам да правя тълкувания, но е факт, че съм се опитвал да работя за българските интереси с убедеността, че те съвпадат с тези на българското правителство. Но след като съм загубил доверието – то не се губи на етапи.

В същото време знам, че при някои от нещата, които правих като министър, остава празнота и мен ме боли за това, което трябва да се довърши. Но незаменими хора няма, надявам се следващите да ги довършат.

Борисов днес заяви, че "ако не чуя от него истината, ако лично не махне капаните пред новия министър, значи действително ще съжаля и за времето, когато съм работил с него". Това звучи като заплаха да си затваряте устата. Смятате ли да си мълчите вече?

Винаги съм се стремил да казвам истината и нямам намерение да се променям. Твърде дълъг период от време Борисов уважаваше това качество у мен. Затова и не смятам, че би тръгнал да заплашва някого по тази причина. За капаните мисля, че вече ясно казах и смятам, че е по-важно да не влезем в капани, които са заложени пред икономическите интереси на страната.

Премиерът твърди, че сте пречил на правителството, че говорите глупости, че нищо не сте предприел за картела при горивата...

За картела на пазара на горива безспорно се радвам, че се стигна до разследване на подозрения за наличието на забранени споразумения. Това е стъпка напред в областта на защита на конкуренцията в България. Току виж се окаже един ден, че мога да смятам.

Както казах, работейки за българските интереси, съм бил убеден, че те съвпадат с тези на правителството.

Що се отнася до конкретни теми като газ, норма на печалба, цени и т.н., видях, че г-н Борисов е влязъл в детайлни подробности, които дават да се разбере, че ако Русия не намали цената на природния газ, това би било оправдано. Ако вляза сериозно в този дебат, мисля, че изводите, които могат да се направят, няма да са много лицеприятни и по-скоро биха могли да послужат като аргументи срещу българския интерес.

Новият министър има нуждата от подкрепата на премиера за постигането на тези цели, а не от обяснения защо не могат да бъдат постигнати. Въпреки това, и въпреки че не съм разговарял лично с премиера, смятам, че в цялата ситуация има елемент на недоразумение и наистина е имало немалко моменти в работата ни от началото на мандата, в които Борисов наистина ме е подкрепял. Такъв бе случаят и при преговорите с "Газпром" в Евксиноград през лятото на 2010 г., които бяха общ успех.

Сега като стана известно, че световни компании проявяват интерес към проучвания за газ в дълбокото ни море, смятам, че е ясно защо е нужен нов курс на преговорите по цените за газа.

Имате предвид обявения от Румъния спор за част от териториалните води в Черно море. Според Вас интересът заради "Южен поток", както писаха румънски медии, ли е, или заради обявени конкурси за търсене на газ в тези зони?

Видях изказване на държавния секретар на румънското външно министерство и смятам, че по-скоро трябва да се търси в посока концесиите за търсене на нефт и газ.

Опасявате ли се, че от тук насетне каквото и да се провали в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Вашето име ще се изважда като удобно извинение?

Какво да Ви отговоря!? Това, което съм вършил с екипа си, е било пред очите на хората. Както и предполагах, бяха пуснати да говорят срещу мен доста хора. Не е приятно, но явно е част от българската политическа традиция.

Защо така - сякаш изведнъж - си навлякохте гнева на премиера, станахте прекалено самостоятелен или неудобен ли, или изместихте центъра на внимание, при положение, че Борисов неведнъж е показвал, че предпочита той и решенията от негово име да са там?

Аз съм екипен играч и винаги съм се съобразявал с мнението на колегите си и особено с това на премиера, защото все пак той е този, който носи отговорността за управлението на държавата. За мен лаврите никога не са били сред приоритетите на моята работа и премиерът и колегите са знаели, че могат да разчитат на честно отношение от моя страна.

Вашето отстраняване отново провокира дебат за проекта за АЕЦ "Белене", който от политически щяхме да го правим икономически. Според Вас, в момента АЕЦ "Белене" политически проект ли е и има ли въобще шанс да стане икономически?

Никъде по света няма ядрен проект, който при сегашните обстоятелство да може да се състои без политическа подкрепа. Политическата подкрепа, обаче, трябва да се базира на икономическа целесъобразност.

А такава все още няма...

Няма, защото по ключови въпроси преговорите продължават.

Кой е виновен за това и смятате ли, че колкото повече се отлага решението за АЕЦ "Белене", толкова по-трудно става вземането му?

Решението е трудно не само заради вземането му, а защото има и технологични, и финансови, и стратегически мотиви нещата да изглеждат трудни за реализация. България, според мен, трябва да има модерна, сигурна и изгодна ядрена централа, която да е стъпка напред в диверсификацията на енергийния ни баланс. Трудно е проектът "Белене“ да отговори на тези условия в този си вид.

Казахте, че имате предложения за работа, решихте ли как ще продължите нататък, или ще си починете?

Такава почивка като моята не пожелавам на никого. Но ще продължавам да следя темите от енергетиката и икономиката, които засягат хората.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?