Какво става в Гърция?

"Работим за някакви си мизерни 2.93 евро на час"

"Работим за някакви си мизерни 2.93 евро на час"

Гърция продължава да се тресе: западни медии пишат за нова огромна дупка в бюджета, чуждите кредитори оглеждат с подозрение последния пакет от мерки за икономии, а общата стачка допълнително дестабилизира положението, коментира във вторник Дойче Веле.

Гръцкото правителство трескаво уточнява последните детайли на поредния пакет от мерки за икономии, който по същество вече е приет. Синдикатите обаче никак не са доволни и излизат на улицата, за да протестират срещу орязването на заплати и пенсии. Хората се гневят и срещу решението пенсионната възраст да се повиши до 67 години, от което правителството очаква икономии в размер на над 1 милиард евро годишно.

В общата стачка в сряда участват и полицаите, чиито доходи вече са се срутили под прага на бедността. Председателят на техния синдикат Христос Фотопулос казва: "След няколко рунда преговори с Тройката нашите доходи бяха орязани с 30 до 45 процента.”

"Вече не се издържа!"

Фотопулос обяснява, че в момента основната заплата на един полицай възлиза едва на 685 евро след удръжките. При това нещата ще се влошават още повече: "Финансовият министър обяви, че заплатите ще бъдат намалени с още 7%. Ще бъдат орязани и добавките за нощна работа. В момента работим за някакви си мизерни 2.93 евро на час. Идва момент, в който просто вече не се издържа!”

Фотопулос мисли не само за материалните интереси на полицаите, но и за важната функция, която те изпълняват в обществото: "Заради икономиите ние вече не можем да изпълняваме задълженията си. Няма бензин за колите, няма парно. Не можем да си плащаме сметките, а пък трябва да даваме пример на гражданите”.

Както е известно, под натиска на кредиторите през последните години гръцките правителства радикално орязаха бюджета и повишиха данъците. В резултат обаче икономиката започна да се свива.

Много се очакваше и от приватизацията на държавните предприятия, която уж щеше да донесе 50 милиарда евро. Но тя и досега си остава химера, защото или не се намират купувачи, или пък мерките умишлено се бавят, за да не се дразнят най-вече левите избиратели. А последиците са фатални, смята икономистът Димитрис Мавридис.

"В момента Тройката изпитва дълбоко недоверие, което отчасти е основателно. Защото досега Гърция често е давала обещания, които после не е изпълнявала”, казва Мавридис. Според него именно поради недоверието Тройката и контрольорите избират тъкмо онези мерки за икономии, които са най-сигурни: бюджетни икономии и орязване на доходите на най-слабите. Това обаче вкарва страната в порочния кръг на дълговете и рецесията, което пък унищожава резултатите от икономиите.

Гръцката язва

В момента атмосферата допълнително се нагнетява от обвиненията в корупция, които бяха отправени в медиите срещу председателя на парламента Евангелос Меймаракис. Той самият заяви, че временно спира да изпълнява задълженията си, след като Службата за борба срещу икономическата престъпност се зае с разследване на 32 случая на политици, заподозрени в корупция.

Освен Меймаракис сред заподозрените имало и двама бивши министри. Според медиите те били "изпрали" пари, купувайки имоти на стойност 10.2 милиарда евро. Тримата категорично отричат участие в подобна схема. Според информация на в. "Етнос" в списъка с разследваните политици имало също силни фигури на партиите Нова демокрация и ПАСОК, бивши и настоящи депутати и министри.

Успоредно със спешното детайлиране на новия пакет от мерки за икономии, официална Атина беше смутена и от публикациите в някои европейски медии, в които се твърди, че в бюджета на страната е зейнала нова дупка.

Финансовият министър Янис Стурнарас каза, че е връчил на външните финансови контрольори каталог с възможни мерки за икономии на обща стойност 17 милиарда евро, като ги е призовал да посочат кои одобряват и кои - не. Тройката обаче признала само 9.5 милиарда и временно спряла преговорите, които щели да продължат едва тогава, когато гръцкото правителство било изцяло готово с възложените му задачи.

Споделяне

Още от Бизнес