Работна група в ОДС ще усъвършенства Избирателния кодекс

ОДС ще сформира работна група, която ще пише конкретните предложения за усъвършенстване на Избирателния кодекс, приет от парламента в сряда на първо четене, съобщи зам.председателят на ПС на ОДС Димитър Абаджиев.

Като пример за възможни промени той посочи още по-голямо засилване на мажоритарния елемент и подобряване на частта от изборния процес, която остава пропорционална. Абаджиев уточни, че предложената пропорционална система с обща национална листа няма да бъде достатъчно ефективна. "От една страна приближаваме депутатите до избирателите чрез мажориталния вот, а от друга създаваме една национална листа и ги отдалечаваме от регионите", обясни двете противоположни тенденции депутатът.

"Народните представители, които ще бъдат избрани по националната листа, няма да имат никакви ангажименти към избирателни райони и затова може би ще предложим и пропорционалните листи да бъдат по региони", посочи зам.-председателят на ОДС.

Ще бъдат обсъдени и възможността избирателите да имат право да преподреждат и пропорционалните листи, подобно на заложения вече нов механизъм при определянето на листите от общински съветници.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?