Издирването на двамата миньори е към края си

Работник почина след прилошаване в рудник “Ораново“

Стойнев: Концесионерът не е плащал такси, възможно е да му се отнеме лицензът

Рудник "Ораново", сн. БГНЕС

Работник от спомагателните екипи е починал в рудник “Ораново“ в четвъртък сутринта, след като му прилошало. Управителят на мината Валери Манов съобщи, че не става въпрос за трудово злополука, и разказа, че 49-годишният работник Асен Грънчаров стоял прав, когато му прилошало и се свлякъл на земята.

Колегите му опитали да му помогнат, като му направили масаж и го напръскали с вода. На мястото веднага се е отзовал и дежурен медицински екип, но той само констатирал смъртта на работника.

Инцидентът е станал на място различно от участъка, където се издирват останалите под земята двама миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров след злополуката в рудника на 16 юли, когато загинаха други двама миньори.

Грънчаров е бил електромеханошлосер. Задачата му тази сутрин е била да придружи транспортирането на електромотор, който да замени аварирал. 25 минути след започване на работа мъжът е припаднал. Това се е случило на 200 метра под земята, а отдалечеността от минно-спасителните дейности е 650 метра. 

Манов заяви, че не знае дали починалият работник е имал проблеми със здравето, според колегите му не е имал оплаквания.

Предстои да бъде извършена аутопсия, за да се установи точната причина за смъртта, съобщи директорът на полицията в Благоевград комисар Георги Костов. Той допълни, че работникът няма травматични увреждания.

Представители от Инспекцията по труда са тръгнали към мястото, за да направят проверка.

Междувременно акцията по издирването на двамата затрупани миньори продължава и се очаква спасителните екипи да достигнат до тях още днес.

През нощта те са изчистили 2.5 метра от калното свлачище в галерия "А", до която достигнаха вчера. Там се очакваше да бъдат открити изчезналите преди 17 дни в рудника миньори. Оказа се обаче, че цялата галерия, която е 12 метра, е запълнена с кална маса от пода до тавана. Сега тази кална маса се изчиства ръчно на 3 смени.

Спасителните работи ще продължат докато спасителите стигнат до края на галерията, тъй като свличането на скалната маса и липсата на метан доказва, че едва ли има кухина в галерията. Това че няма метан, пък е добре за спасителните екипи. Без метан те работят по-безопасно и по-бързо.

Концесионерът не плащал такси, възможно е да му се отнеме лицензът

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пристигна на място в рудник "Ораново" и съобщи, че концесионерът дължи концесионни такси на държавата от второто полугодие на 2011 година насам и рудникът е работил без одобрен годишен работен план. По думите му администрацията на министерството е знаела за това и си е затваряла очите при управлението на ГЕРБ и на служебното правителство.

Стойнев заяви, че заради нарушенията мината е можело да бъде затворена докато концесионерът се издължи, но това не е било направено.

Той не изключи възможността сега да се предприемат действия по отнемане лиценза на концесионера, но все още не е взето окончателно решение.

Стойнев съобщи, че предстои да запознае и депутатите с констатираните нарушения в мината. По-рано предшественикът му Делян Добрев, който сега е депутат от ГЕРБ, поиска Стойнев да бъде изслушан в парламента заради смъртния случай от сутринта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?