Работник загина при срутване на строеж в София, петима са в болница

Един работник загина, а други петима са настанени в болница без опасност за живота след срутване на новострояща се бизнес-сграда на столичния бул. "България". Образувано е следствено дело срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост, при доказана вина законът предвижда до 5 години затвор.

Починалият на място работник е Стоян Кандилев. Сред ранените е и Радослав Йовков, шеф на строителната фирма - изпълнител на обекта "Радо строй" ЕООД. Той, както и работниците Антон Илиев и Христо Барактаров са настанени в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Другите двама - Иван Арсов и Калин Луков, са настанени във Военномедицинска болница. Петимата са със средни телесни наранявания.

Проучване сред фирмените регистри установи връзка между инвеститора на строежа "Мастерфикс" АД, строителя "Радо" ЕООД и фирмата "Строителен стандарт", която извършва контрола върху строителната дейност.

Проектант на строежа е архитектурно бюро "Николов и Николов".

Инцидентът стана малко преди 20 ч. в понеделник вечерта. При изливането на бетонна плоча се срутва скелето и част от новострояща се бизнессграда в столичния кв. "Борово", на бул. "България" и на ул. "Топли дол". 100 т желязо са паднали в резултат на срутването.

Пристигналите за минути пожарникари са извадили от руините шестима човека, като един от тях вече е бил мъртъв.

Сигналът за инцидента е получен в 20.01 ч. първо в Бърза помощ. В 20.14 ч. първите четири линейки вече са били на мястото на инцидента. Веднага след това на обекта са пристигнали линейка на пожарната, 3 линейки на ВМА и още три линейки на Бърза помощ.

От МВР съобщиха, че благодарение на бързата намеса на полицията веднага са осигурени трасета, по които да се движат линейките. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов съобщи, че при реакцията по време на инцидента е използван плана за съвместни действия между полицията и лекарските екипи на "Пирогов" и ВМА, което е предотвратило увеличаването на броя на жертвите.

Петимата ранени са без опасност за живота

Във вторник сутринта шефът на ВМА ген. Стоян Тонев съобщи, че вероятно 53-годишният Иван Арсов ще бъде изписан още днес, а 22-годишният Калин Луков остава в болницата със счупено ребро и ключица. Тази нощ Луков е бил опериран след открита травма на черепа, уточни ген. Тонев, цитиран от БТА.

Шефът на Пирогов д-р Спас Спасков също съобщи, че състоянието и на тримата пострадали в тази болница е добро. Единият от тях е опериран през нощта поради травма на крака и е настанен в отделението по неврохирургия. Другите двама ще останат под наблюдение в отделението по травматология.

Главната инспекция по труда и дирекцията за строителен надзор във вторник започнаха проверки на обекта и спазването на строителната и трудовата дисциплина.

Инвеститор на бизнесцентъра е фирма "Мастерфикс"АД, с управител Георги Дичев. Основният изпълнител на строежа е "Радо" ЕООД, а фирмата, която осъществява надзор и контрол върху строителната дейност - "Строителен стандарт" с управител Емил Тодоров.

БНР съобщи, че пострадалият при инцидента собственик на "Радо" ЕООД Радослав Йовков преди четири години е бил член на борда на директорите на "Строителен стандарт". Фирмената регистрация на "Радо" съвпада с адреса на инвеститора "Мастерфикс", като тя е едновременно и акционер във фирмата - инвеститор, съобщи прокурорът на София Бойко Найденов.

За кратко Радослав Йовков е бил и съдружник на собственика на ресторант "Пчела" Николай Иванов, който бе убит на 7 октомври 2003 г. Ресторантьорът беше разстрелян в заведението си в столичния кв. "Лозенец". Тогава разследващите смятаха, че мишена на атентата е бил вечерящия по време на стрелбата в ресторанта вицепрезидент на ВАИ Холдинг Николай Цветин.

Първи предположения: Нередности в строителството причинили инцидента

Две са основните версии за причината за инцидента, по които се работи - че не е издържалотръбно-фасадното скеле на строежа или че излятата бетонна плоча е била некачествена.

"От сутринта започва пълна проверка на документацията на обекта. Разпоредил съм се да бъдат извършени необходимите действия от страна на Дирекцията за национален строителен контрол, както и да бъде проверена цялата техническа документация на сградата, както и качеството на техническия надзор", заяви министърът на регионалното развитие Валентин Церовски. Пресаташето на строителния контрол Цветелина Неделчева допълни, че комисия с участието и на независими експерти ще разследва причините за инцидента.

Според експерти от дирекцията, проверката ще продължи най-малко една - две седмици.

Столична община ще окомплектова документацията по сградата и собствеността на терена, за да може да се направи анализ на разрешителното и на начина, по който е реализирано това разрешително, коментира пред Дарик радио кметът на София Стефан Софиянски.

По думите му, според най-първоначалното експертно предположение причина за срутването на сградата е започнато наливане на нова плоча, преди да се е втвърдил достатъчно бетонът на стара плоча. Това предположение ще се доказва от експертизите. Софиянски допълни, че от гледна точка на Закона за устройството на територията строежът е разрешен, но има проблеми в технологичното изпълнение.

"Вероятно причината за срутването на сградата са нередности в строителството. Темпото на работа на строежа е било забързано и при системата на строителство, която е използвана, е станало възможно срутването. Има груби грешки при строителството и нормите за сигурност", коментира пред Би Ти Ви арх. Георги Бачев, от дирекция "Архитектура и градоустройство". Според него всички участници в инвестиционния процес на този строеж трябва да поемат отговорността си за тази трагедия. Първо тя трябва да се поеме от ръководството и чак след това от самия работник, който е конкретен изпълнител, става дума за безхаберие в случая, смята арх. Бачев.

Техническата експертиза трябва да покаже дали инцидентът е бил причинен от срутване на тръбно-фасадното скеле, или от това, че бетонната плоча не е издържала на тежестта, коментира и градският прокурор на София Бойко Найденов.

В комисията, която ще извърши експертизата, са включени представители на Дирекцията за национален строителен контрол, преподаватели от Университета за архитектура, строителство и геодезия, Националния изследователски институт за строителство и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

В късния следобед във вторник от дирекцията съобщиха, че още при първичния оглед на специалистите са установени нарушения и съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект при спазването на строителните правила и нормативи, но не уточниха какви са нарушенията.

Зам.шефът на дирекцията за национален строителен контрол Божидарка Наумова, която още снощи е била на мястото на инцидента коментира, че законът е предвидил ясни и точни задължения както за строителя, така и за лицето, което извършва строителен надзор - спазване на технологията на изпълнението на отделните видове строителни работи, съответствието на проектите, съответствието на материалите, които се влагат. "За това имат грижа само строителят и лицето, осигуряващо строителен надзор", коментира Наумова.

Двама от пострадалите работници са без трудови договори

Двама от пострадалите работници са били без регистрирани трудови договори, съобщи пред Дарик радио главният секретар на Инспекцията по труда Георги Евгениев.

Единият от тримата пострадали, настанени в Пирогов, е на трудов договор към бургаската фирма "Евробилт" ООД, която е подизпълнител на строежа. Другият няма регистриран трудов договор към момента, а третият е собственикът на "Радо".

Без регистриран договор е и единият от двамата пострадали, които се лекуват във ВМА. Другият е на трудов договор във фирма "Три звезди 99".

Починалият Стоян Кандилев е на трудов договор към "Евробилт" ООД.

Двама от другите работници, които са били на строежа в момента на инцидента, са с договори в "Евробилт", а третият е към фирма "Мастерфикс" ООД.

Социалният министър Христина Христова, към която е инспекцията по труда, се появи на мястото на инцидента час след трагедията. Тя обясни, че ще се проверява защо на обекта още се е работило толкова късно, имат ли трудови договори работниците и спазват ли се изискванията за безопасни условия на труда.

По думите на Георги Евгениев, инспекцията по труда неведнъж е отправяла предписания към бургаската фирма "Евробилт" и я е санкционирала. Сред предписанията са липсата на допълнително заплащане за извънреден труд, на периодичен превантивен инструктаж. Евгениев прогнозира, че и в този случай сигурно ще се установят същите нарушения.

Споделяне

Още от България