Работници на Ковачки пак протестираха, министърът ги насочи към работодателя им

На помирителна среща зам.-министър и представители на топлофикациите се разбраха да търсят заедно решение

Сн. БГНЕС

За пореден ден миньори и работници от енергийни дружества в страната, чиято собственост се свързва с бизнесмена, председател на партия "Лидер" и коалиционен партньор на "България без цензура” на предстоящите избори на 5 октомври Христо Ковачки, протестираха заради забавените си заплати. Протестите им са насочени срещу държавата и управляващите заради неиздължени от Националната електрическа компания (НЕК) плащания и заради ценовата политика на ДКЕВР, довела до понижаване на изкупната цена на произвежданата от топлофикациите елекроенергия.

Министърът на икономиката и енергетиката обаче отбеляза, че адресът на протестите е сбъркан и прехвърли вината върху контрагентите на НЕК, чиито собственици първо плащали "първо на себе си, после на банките, след това на доставчиците и когато им свършат парите, изкарват служителите си на протест".

Въпреки тази позиция на министъра следобед негов заместник се срещна с представители на топлофикациите. Двете страни се договорили да търсят заедно решение на проблемите в сектора.

Същевременно председателят на ДКЕВР съобщи, че за да се преодолеят загубите на топлофикациите вероятно ще се наложи да се повиши цената на произвежданата от тях електроенергия по комбиниран способ, заради което пък е възможно от първи януари да има ново повишение на цената на електроенергията за потребителите с около 1%.

Протестите


Точно в 12 ч. недоволните миньори и енергетици в Перник пак блокираха за десетина минути движението по шосето в района на с. Драгичево. За трети път те обявиха исканията си за редовно издължаване от НЕК. От "Мини открит въгледобив" и "Топлофикация"-Перник настояват за спешно изплащане на 1 млн. лв. Необходими са ни поне 300 000 лв. за заплати и 700 000 лв., за да се разплатим с доставчици, каза председателят на Съвета на директорите на "Топлофикация"-Перник Стойчо Василев, цитиран от БТА.

По думите му заради нередовното плащане от страна на НЕК топлоснабдителното предприятие е натрупало задължения към доставчици. Наличните пари се влагат само в ремонтни дейности, за да се поддържат съоръженията в добро състояние.

Протестиращите работници от "Топлофикация-Русе" са готови да затворят Дунав мост, ако никой не обърне внимание на исканията им. Това обявиха синдикалните лидери по време на третия ден от протестните действия заради забавени заплати, предаде БГНЕС. В момента НЕК дължи на "Топлофикация-Русе" над 22 млн. лева, обявиха от дружеството.

Протестното шествие, което бе съпроводено от скандирания "Искаме заплати", премина от централата на "Топлофикация" до Дунав мост. С помощта на полицията движението бе спряно за кратко."Недоволството ни е срещу работата на ДКЕВР и НЕК, трети ден протестираме срещу неизплатените фактури, с което ни лишават от средствата не само за заплати, а и за закупуване на въглища, за изпълнение на нашата инвестиционна програма и за нормално посрещане на отоплителния сезон", заяви лидерът на КТ "Подкрепа" в дружеството Тодор Дечев.

Миньорите от "Въгледобив Бобов дол" ЕООД и енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол организираха протест пред сградата на Общината, затвориха за няколко минути централната улица в града и настояха за незабавни оставки на изпълнителните директори на НЕК и Електроенергийния системен оператор. Протестът настоя за запазване на работните места на работещите в дружествата и в сектор "Енергетика", редовно получаване на работните заплати, нова ценова политика на ДКЕВР и реални цени на електрическата енергия, преустановяване на ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство, както и за редовно разплащане от страна на НЕК към производителите.

Работници от "Топлофикация Бургас" започнаха едночасови протести срещу дискриминационната политика на НЕК и държавата. За протеста бе съобщено от пресслужбата на дружеството. Работниците се обявяват против неадекватната регулаторна и управленска политика на отрасъла. В прессъобщение до медиите от топлофикационното дружество пишат, че НЕК дължи огромни суми на "Топлофикация" за изкупена електрическа енергия, които по споразумение е трябвало да приведе на "Булгаргаз". Неизпълнението на това условие е довело до запор на сметките на топлоелектрическата централа. Протестиращите искат нова ценова политика, която да гарантира заплащането на електрическата енергия на реалните ѝ стойности.

В 12.00 часа работници от сливенската топлофикация за пореден ден излязоха на мълчалив протест. Има плащане за месец юли, на някои хора не са изплатени целите възнаграждения, каза пред БТА заместник-изпълнителният директор на ТЕЦ-Сливен Кънчо Танев. По думите му обаче, притесненията на хората са, че забавянето на заплатите ще продължи и занапред.

Йордан Христосков: "Протестът не е индустриален, има чисто търговски спор"

Протестът в ТЕЦ-Сливен не е индустриален, той е насочен към НЕК и не е свързан с взаимоотношенията работник-работодател. Има чисто търговски спор и не би следвало работниците да участват в протеста, коментира в Сливен вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и посочи, че на практика там няма забавени заплати.

Той каза още, че заплатите на работниците за юли са изплатени, а днес или утре предстои да бъдат извършени плащания и за август, като ще се спази законоустановеният срок, който е до края на месец септември.. Не били платени социалните осигуровки, което е задължение на работодателя, който ще търпи санкции за това.

По информация на дирекция "Инспекция по труда - Сливен" ТЕЦ-Сливен още дължи осигурителни вноски за служителите си за май, юни и юли в размер на 188 523 лева без лихвите. Това обаче не лишава работниците от осигурителни права.

Министър Щонов: Първото им задължение е да платят на работниците си

НЕК може да плаща само частично на контрагентите си поради големите проблеми в енергетиката и по тази причина е задължение на ръководството на компаниите, които работят с НЕК, да оптимизират начина, по който правят плащанията, коментира от своя страна по повод протестите министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Според него първото задължение трябва да бъде да платят на работниците си, след това на доставчиците, после на банките и най-накрая да платят пари на себе си.

По думите на министъра сега се получава така, че поради недоброто управление на контрагентите на НЕК, те първо плащат на себе си. Той посочи, че задълженията на тези дружества към НЕК и към "Булгаргаз" са много повече, отколкото на НЕК към тях.

Това е така, защото първо плащат на себе си, после на банките, след това на доставчиците и когато им свършат парите, изкарват служителите си на протест, заяви министърът и допълни, че никой добросъвестен инвеститор и собственик на фирма не би управлявал компанията си по този начин.

Помирителна среща

По-късно в четвъртък представители на топлофикационните дружества са се срещнали със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Антон Павлов и са направили предложения за промяна на правилата за търговия с електрическа енергия, както и на преференциалните цени на енергията.

По време на срещата дружествата изказаха предложения и общото решение ще бъде отразено в протокол, който всички ще подпишем и ще бъде представен пред председателя на ДКЕВР, съобщи Павлов, цитиран от БТА.

На срещата са присъствали представители на всички топлофикационни централи, включително и от тези, които не са собственост на Ковачки и чиито работници не протестират - в София, Габрово, Плевен, Бургас, Русе, Велико Търново, Перник, Враца, Сливен и ЕВН Пловдив. Представени са били и ТЕЦ Бобовдол и Брикел, както и миньорските синдикати.

Според Павлов след днешната му среща с представителите на топлофикационните дружества би трябвало да има успокоение и при миньорите. При срещите ми с миньорите от Мина "Черно море" и синдикалните организации забелязах, че основният проблем навсякъде е липсата на диалог, чувството за несправедливост и за неща, които се правят на тъмно. В рамките на мандата на служебния кабинет ще направим опит тези проблеми да бъдат преодолени, каза Павлов.

Обсъдени са били редовните разплащания на НЕК към дружествата. Уточнихме се, че в момента НЕК е възможно да разплаща средно около 53 процента от дължимото, каза Павлов. От 1 януари досега някои дружества са получили по-висок процент заплащане, но се наблюдава през последния месец увеличение на разплащанията на НЕК към всички дружества, добави заместник-министърът.

Другата тема на разговори е бил балансиращият пазар на енергия. Всички са споделили наблюденията си, че има проблеми на този пазар и трябва спешна промяна на правилата. В рамките на енергийния борд една от работните групи ще се занимава с тази тема, каза Павлов. Всички предложения за промени ще бъдат разгледани и ще бъде внесено общо предложение в рамките на Енергийния борд, посочи той.

Горе-долу по същото време в четвъртък председателят на ДКЕВР Светла Тодорова, попитана дали е възможно ново увеличение на цените на тока от 1 януари, каза, че ДКЕВР би искал да няма, но има индикации от целия сектор за лошо финансово състояние на дружествата. Решенията, които са вземани, са довели до проблеми в целия сектор, така че възможно е да има малки промени на цените - примерно, за да се намерят средства от 3 млн. лв. общо за топлофикациите, които ще приключат годината на загуба, е възможно да бъде увеличена цената на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ, каза Тодорова. По думите ѝ това ще е в рамките на около 1 процент.

Споделяне

Още по темата

Още от България