Работници на Ковачки протестират срещу НЕК и искат оставки

Снимка: БНР

Миньори и производители на топло- и електроенергия се събраха на главен път Е-79 край с. Драгичево с искания към министерството на икономиката, НЕК и ДКЕВР. Твърдят, че недоволството им е предизвикано от налаганите ограничения от страна на НЕК относно производството на електроенергия. Те настояват за незабавна оставка на изпълнителните директори на НЕК и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), тъй като действията им не позволявали на миньорите да извършват нормално работата си, което пък води до загуби от производството, предаде БНР.

Протестиращите настояват и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и ресорното министерство, да предприемат спешни мерки и да преразгледат правилата за търговия с електрическа енергия.

Протестиращите са срещу "избирателните действия от страна на НЕК по отношение на разплащането на енергийните дружества”, както се посочва в съобщение от "Топлофикация – Перник”.

"Ние настояваме ДКЕВР И МИЕ да предприемат спешни мерки и незабавни действия за преразглеждане и промяна на правилата за търговия с електрическа енергия, както и преференциалните цени за дружествата, произвеждащи топло- и електроенергия по високо ефективен комбиниран способ”, се казва още в съобщението на пернишкото дружество.

Подобни протести в сряда се провеждат още във Враца, Сливен, Русе, Плевен и Габрово. Освен главния път Е-79, бе блокиран и пътят Плевен-Русе.

По неофициална информация всички тези топлофикационни дружества са свързани с председателя на партия "Лидер" Христо Ковачки, коалиционен партньор на "България без цензура” на предстоящите избори на 5 октомври. Преди седмица бе направен опит за политизиране на миньорския протест, след като председателят на ББЦ Николай Бареков отиде при протестиращите.

Миналата седмица миньори от мина “Черно море”, също собственост на Ковачки, започнаха ефективна стачка заради неизплатени от 3 месеца заплати. Протестиращите настояваха, че недоволството им е насочено към НЕК, която дължи пари на "Топлофикация – Сливен“. Около 90 души останаха под земята и отказаха да излязат, докато НЕК не преведе половин милион лева на топлофикацията, за да се разплати с миньорите.

В началото на септември заради заплаха от миньорска стачка преди парламентарните избори правителството реши да удължи с месец срока, в който ТЕЦ "Бобов дол" може да работи с два от блоковете си само с една сероочистваща инсталация.

През август стана известно, че енергийни дружества, контролирани от Христо Ковачки, са сред фаворитите на държавната Национална електрическа компания (НЕК), която поради тежкото си финансово състояние редовно бави плащанията си към фирмите.

Така например за първите 7 месеца на годината НЕК е превела на ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" съответно 90% и 81% от дължимите суми. Конкурира ги единствено държавната "Марица-изток 2", която е получила 91%. Свързаните с Ковачки дружества "Топлофикация - Сливен" и "Топлофикация – Перник" също попадат в списъка на любимците на НЕК, докато останалите фирми, които не са приближени на властта, получават средно 58% от парите си.

Едно от исканията на сегашния протест е да бъде гарантирано изплащането на заплатите, което означава преводите от НЕК да не спират.

"Просрочените задължения на НЕК към пернишката "Топлофикация" са 6.7 млн. лв.", съобщи изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев.

По думите му след няколко дни ще излезе още една фактура за произведена от ТЕЦ "Република" електроенергия на стойност над 2.5 млн. лв., която също ще бъде дължима.
"Няма никакви преводи от НЕК, това вече се отразява на заплащането на хората", каза Георгиев.

Според него на пернишката "Топлофикация" се налагат ограничения върху производството на електроенергия. "Дори често от нас се иска нощем да спираме централата", поясни той.

Протестът не е свързан с изборите, а със запазване на работните места в българския въгледобив, няма за кога да чакаме, твърдят протестиращите, според които Перник, Русе и Сливен можело да останат без парно в навечерието на отоплителния сезон.

Според енергетиците от "Топлофикация Русе" НЕК дължи на дружеството около 12 млн. лв. за последните четири месеца.

"Сливен може да остане без парно през този отоплителен сезон", каза и зам.-изпълнителният директор Кънчо Танев по време на протест на работници от местната топлофикация. По думите му от НЕК дължат на ТЕЦ-а близо 3 600 000 лева от май. През септември са преведени 705 000 лева, но нищо от тях не е постъпвало в сметките на ТЕЦ-Сливен, а директно в Мина "Черно море". На контрагенти топлофикацията дължала около 600 000 лева. Работниците, които са над 250 души, имат забавяне на заплатите от май, като общо сумата, която трябва да им бъде платена, е около 120 000 лева.

Протестиращите от ТЕЦ-Сливен бяха подкрепени и от близо 30 души от мини "Черно море", които пристигнаха от Бургас.

Стотина работници от "Топлофикация"-Плевен, които не са на смяна, блокираха за около час по обед главния път за Русе - трафикът бе пренасочен от полицията по обиколен маршрут.
Йордан Василев, заместник-изпълнителен директор на дружеството, заяви, че протестът ще продължи, докато НЕК не изплати задълженията си за изкупена електроенергия от ТЕЦ-Плевен, които са на стойност 27.4 млн. лева.

Това е причина дружеството да има задължения към "Булгаргаз" от 26.2 млн. лв. и на практика поставя топлоцентралата под заплахата да ѝ бъде спряно или намалено подаването на газ.

Междувременно 200 привърженици на "Атака" протестираха пред Министерския съвет и ДКЕВР срещу намерението цената на тока да бъде повишена с почти 10% от 1 октомври. Едно от основанията за увеличението е, че НЕК е затънала в огромни дългове заради намаляването на цената на тока при предишното правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?