Работниците на Миню Стайков продължават протестите

Блокирана бе ж.п. линия, БДЖ извозваше с автобуси пътниците до Бургас

Снимка: btvnovinite

И в събота продължиха протестите на работниците на арестувания бизнесмен Миню Стайков.

Причината за недоволството на хората е затварянето на заводите на обвинения за данъчни и други престъпления шеф на "Винпром Карнобат".

Сутринта около винзавода протестираха към 500 души, а привечер около 300 служители се събраха в центъра на Карнобат, за да изразят исканията си.

Броженията започнаха в петък, след като екипи на Агенция "Митници" заедно с жандармерията предприеха действия по затваряне на част от обектите в Карнобатско заради акцизни нарушения.

Става въпрос за три фабрики за производство и бутилиране на алкохол – две в село Церковски и една в съседното село Венец. В тях по изчисления на компанията, заедно със заетите по кампанията за прибиране на гроздето, работят между 2 и 3 хиляди души. „Притесненията ни са от това, че загубваме прехраната си. Тези хора тук имат ученици, имат студенти. Искаме да знаем по чие разпореждане от вчера складовете на Винпром „Карнобат” и „Сис Индустрис” бяха запечатани. Питайки вчера представителите на Агенция "Митници", на нас ни казаха, че по устна заповед се запечатва от най-високо ниво. Искаме да знаем кое е това най-високо ниво”, каза пред bTV една от протестиращите.

В петък митниците излязоха със съобщение до медиите, че е извършена проверка на данъчни складове в района на Карнобат за производство на алкохолни напитки. "Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, във връзка с което ще бъдат предприети действия за обезпечаване на доказателствата чрез запечатване на обектите при първоначален срок от 48 часа, съгласно реда на ДОПК. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд", казаха тогава от ведомството.

В събота протестиращите стотици работници блокираха с автобус жп линията до морето. Сутринта от БДЖ създадоха организация за извозване на пътниците по направленията, засегнати от протестните действия край гара Церковски. Пътниците на три влака бяха извозени с автобуси. Около обяд ж.п. линията до Бургас беше освободена, но ситуацията остана динамична.

Според БНР протестиращите са около 500 души. Хората са докарани организирано с автобуси, но твърдят, че са отишли на протеста по свое желание. Те заплашват да затворят и магистрала "Тракия, предаде bTV.

Според търговския директор Емил Пилев данъчните складове са запечатани, без да бъде показана никаква писмена заповед. "Ние сме в гроздоберна кампания, пред завода има 200 тона грозде, има 4000 тона грозде само от нашите собствени лозя, които не са прибрани", допълни той. "На нас досега не ни е показан нито един акт за някакви констатирани нарушения", категоричен беше той. По думите му на ден от заводите излизат най-малко 20 камиона с вина и спиртни напитки, във а всеки камион има по 30 палета.

"Винпром Карнобат" е загубил до този момент над 10 млн. лв. заради запечатването на обектите му", каза инж.Точно Драгиев, директор на завода. По думите му фирмата е проверявана многократно и досега не са констатирали никакви нарушения.

Продукцията в камионите гние вече трети ден. Ако не бъде приета, най-вероятно ще бъде изхвърлена. Това е продукцията на външни производители и лозари, която се изкупува, и те също не могат да си предадат гроздето, казаха още от винпрома пред телевизията.

БНР обаче съобщи, че директорът на Митница - Бургас Валери Стефанов лично се е явил пред работниците и им е обяснил причината за затварянето на фабриките - а именно съмнения за извършени престъпления. По информация на БНР в заводите е възстановено събирането на грозде, но не се изнася готова продукция. Оставени на работа са и технолози, които да поддържат съоръженията, за да се предотвратят аварии.

"В резултат на проверките по спазване на данъчното законодателство са установени много тежки административни нарушения, а за някои от тях има данни за извършени престъпления, за което е сезирана съответната компетентна институция", е заявил Стефанов. По думите му за действията на митническите служители за всяка проверка във всеки един склад има протоколи, които са разписани и приети от управителите на фирмата. Стефанов поясни, че в резултат на нарушенията се наложило запечатването на обектите в срок от 48 часа.

Проверките започнаха преди повече от 2 седмици, когато при акция на спецпрокуратурата беше арестуван Миню Стайков заедно с още 10 души.

На 8 септември Специализираният наказателен съд остави в ареста собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, братът на жена му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат.

Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Миню Стайков има обвинение и за укриване на данъци за над 1 млн. лева. Те бяха задържани при полицейска акция, започнала преди повече от месец с разкриването на нелегална фабрика за цигари в Карнобат. За участие в същата тази група се издирва и синът на Миню Стайков - Стайко Стайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България