Работниците на Николай Банев излизат на протест по примера на миньорите

Заразени от примера на миньорите в Кърджали и Горубсо работниците от седем промишлени предприятия в страната, собственост на Николай Банев, се заканиха да излязат на протест заради неплатени заплати.

Първи на гражданско неподчинение ще излязат 400 работници от завода за електромотори "Елма" в Троян, които не са взимали заплати от 2008 г.

От името на Инициативен комитет от бивши работници, представляван от Георги Гачевски, е изпратена протестна нота до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, министъра на икономиката Делян Добрев, главния прокурор Борис Велчев и до медиите.

В нея се казва, че от 2002 г. е започнало системно забавяне или частично изплащане на заплати на работниците, а от 2008 г. е спряло изцяло изплащането на трудовите възнаграждения. До средата на 2010 г. работниците са получавали обезщетения от Бюрото по труда, но към настоящия момент положението на над 400 души и на техните семейства е критично, се посочва още в протестната нота.

Повечето от дължимите суми са от порядъка на няколко хиляди лева. Досега над 150 работници са спечелили съдебните си искове и чакат собственикът на завода Николай Банев да им изплати парите.

"Елма" АД - гр. Троян е правоприемник на бившия завод "Елпром-Троян" - най-голямото предприятие на Балканския полуостров за електромотори - средна мощност, 85 на сто от продукцията на което се е изнасяла в над 40 държави.

През 1997 г. по време печелившето предприятие беше приватизирано от “АКБ Форес”, в който мажоритарен собственик е Николай Банев. В края на 2009 г. Банев е назначил за директор на “Елма” бившата си готвачка във ваканционно селище “Русалка” - Анна Райкова, съобщи “Блиц”.

В подобно тежко финансово положение са и други шест големи промишлени предприятия в страната, собственост на Николай Банев. Ако той не изплати дължимите заплати на работниците и те ще започнат гражданско неподчинение, се казва в протестната нота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?