Работниците от "Кремиковци" се простиха с илюзиите за инвеститор

Работниците от "Кремиковци" се простиха с илюзиите за инвеститор

След като работниците от "Кремиковци" протестираха безрезултатно десет дни с искане за ясно бъдеще на комбината, а държавата неспирно отговаряше с тезата за продължаващите преговори с бразилската компания CSN, в понеделник синдикатите поискаха разпродажба на комбината, за да може със средствата да се платят заплатите и обезщетенията на работниците.

На единайстия пореден протест металурзите се разделиха окончателно с илюзията за преговори с бразилците, които на два пъти в последния месец обявяваха, че не се интересуват от комбината. Митичните преговори, продължаващи вече шест месеца, бяха използвани от икономическия министър Петър Димитров на два пъти, за да не се стигне до спирането на подаването на газ за "Кремиковци" заради 100 млн. дълг към "Булгаргаз".

Тезата за преговорите, които на няколко пъти трябваше да приключат "до дни", беше подхранвана отчасти и със спорадични изказвания на синдикалните лидери. В понеделник обаче лидерът на КНСБ в "Кремиковци" Васил Яначков отчете, че на хоризонта няма компания, която да може да спаси комбината.

"Защо държавата не може да подкрепи идеята да се продадат активи на "Кремиковци" и от тези средства да бъдат заплатени дължимите заплати и обезщетенията на хората, които ще загубят работните си места", попита Яначков.

В петък Петър Димитров обясни, че заради католическия Великден все още не са доуточнени всички параметри по сделката с бразилците за преработката на въглища в кокс на ишлеме. Освен това даде да се разбере, че няма краен срок за финализиране на сделката и нищо не пречело "преговорите" да продължат още известно време.

Протестите на работниците от комбината ще бъдат преустановени за два дни. Именно в такъв срок според протестиращите правителството трябва окончателно да вземе решение за съдбата на комбината. В сряда обаче ще бъде издигнат палатков лагер пред президентството, а в четвъртък ще се проведе общонационален протест.

Металурзите се оплакаха за пореден път от липсата на подкрепа от страна на правителството. Този път към "любимците" на протестиращите се присъедини и социалният министър Емилия Масларова, която преди дни каза, че компенсация от 30 средни работни заплати за съкратените от "Кремиковци" е нереална. Според протестиращите министърът унижава хората, като предлага 300 лева обезщетение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?