Работниците от цеховете на Pfizer в Белгия ще бъдат ваксинирани

Работниците от цеховете на Pfizer в Белгия ще бъдат ваксинирани

Работниците в цеховете на Pfizer в Белгия, където единствено засега се произвежда една от одобрените в ЕС ваксини срещу Covid, ще бъдат имунизирани срещу новото заболяване. Това съобщиха от лекарствения завод в Пурс.

Решението е взето, за да бъдат избегнати пречки за мащабното производство на ваксината заради отсъствието на работници по болест. От началото на годината скоростта на производството на ваксините бе намалена по неизяснени докрай причини на фона на все по-голямо търсене.

От завода уточняват, че около 3000 работници ще бъдат ваксинирани, но спазването на противоепидемичните мерки ще продължи. Подобна препоръка даде днес и Европейската лекарствена агенция в Амстердам, която отчете ефективност на ваксините над 90 на сто, но отбеляза необходимостта мерките да останат в сила дори за имунизираните заради липсата на сигурни данни, че повече няма да могат да се заразяват или да предават заразата.

По-рано днес Европейската комисия съобщи, че е сключила споразумение с Pfizer за удвояване на поръчаните количества ваксина. Предвижда се до края на годината производителят да достави в ЕС 600 милиона дози. Лекарствената агенция препоръча също днес от флаконите с ваксината на Pfizer да бъде извличана шеста доза.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?