Само 30 работници от съкратените 800 са си намерили работа

Работниците от ВМЗ-Сопот са готови на нови протести заради неизплатени заплати

Орешарски има два месеца, преди да започнат да затварят пътища

Сн. БГНЕС

Едно от първите предизвикателства пред кабинета "Орешарски" ще е кризисното положение във ВМЗ - Сопот, където работниците обявиха, че отново готвят протести, тъй като не са получавали заплати от февруари насам.

За февруари хората са получили само по 170 лева, имат да получават една заплата за март и аванс за април, съобщи Димитър Атанасов от синдиката "Подкрепа” във ВМЗ. 

 

Ръководството на предприятието е обявило, че е готово за плащане. От синдикатите дават две седмици на новото правителство, за да реши проблема със заплатите, в противен случай ще има нови протести и затваряне на пътища.

 

"Хората са свикнали да чакат и проявяват разбиране, но когато са ти спрели тока, спираш да разбираш", обясни Атанасов пред агенция "Фокус".

 

В момента предприятието не работи, тъй като няма поръчки. Синдикатите пък са депозирали писмо до Агенцията по приватизация срещу опита да се приватизира предприятието по време на служебното правителство.

 

По-рано този месец Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол предприе пореден опит за продажба на закъсалите заводи в Сопот, на които разчитат за поминъка си голяма част от хората в региона.

 

Новият конкурс ще се проведе по силно занижени критерии към кандидатите спрямо предишната процедура, която завърши безславно в средата на януари 2013 г. с неприета от държавата оферта от единствения останал на финала кандидат – фирмата ЕМКО, тъй като не внесе изискуемия депозит за участие.

 

Поредната неуспешна приватизация на дружеството стана на фона на стачки на работниците, които с месеци не бяха получавали заплати. Тогава парламентът реши да извади ВЗМ от списъка на държавните предприятия, които могат да се продават само с одобрена от народното събрание стратегия.

 

Синдикатите очакват да бъде избран новият кабинет и да се знае с кого ще преговарят оттук нататък. "За нас във ВМЗ е важно да има стабилност и хора, с които да преговаряме", каза Атанасов.

 

След неуспешната приватизация правителството на ГЕРБ започна оздравителна програма в него, която мина през освобождаването на около 800 работници – съкратени или напуснали по взаимно съгласие.

 

Атанасов съобщи, че от тях само около 30 са започнали работа.

 

"Другите са на борсата. Доброто е, че от завода няма напуснали специалисти. ВМЗ е живо, конкурентоспособно е и ако ни оставят, можем да работим", каза Атанасов.

 

Това е странно на фона на мащабната кампания, която обяви държавата за намиране на нова работа на съкратените. 

Споделяне

Още по темата

Още от България