Работниците от ВМЗ-Сопот се отказаха от стачката

Работниците във ВМЗ-Сопот се отказаха от планираната за вторник едночасова стачка.

Лидерът на КТ "Подкрепа" в предприятието Димитър Ангелов заяви, че вместо това в обедната почивка ще се проведе общо събрание, на което синдикатите ще запознаят работниците и служителите с реалната ситуация и ще обсъдят следващите си действия.

Отказът от стачка може да се обясни и с раздадените на работниците по 100 лева от заплатите за август, след предупрежденията за протести преди ден. Те обаче запазват стачна готовност с предупреждението за блокиране за час на Подбалканския път в четвъртък.

"Хората във ВМЗ Сопот са гневни, защото са гладни, бедни, с изключен ток и без за насъщния. Това е стабилна причина за злоба и протести", коментираха от "Подкрепа".

Фирмата дължи 1 700 000 лева за заплати на своите служители. Общо дълговете на дружеството са близо 100 милиона лева. В момента в завода работят около 3200 души, които не са получили заплатите си за август и два аванса. ВМЗ има договори за поръчки, които обаче не могат да се изпълняват, тъй като от НАП са блокирали сметките на завода за задължения към държавата. В момента тече и конкурс за приватизацията на ВМЗ-Сопот.

"Трайното решение със заплатите във ВМЗ-Сопот е приватизация на предприятието. Това, което знам, че е разпоредил министърът на икономиката, е до края на месец ноември да бъде финализирана процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот. Това е кардиналното решение на този въпрос", заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?