Заради неполучените си заплати

Работниците поискаха национализация на ОЦК - Кърджали

Сн. БГНЕС

Протестът на металурзите от ОЦК – Кърджали се премести в сряда в столицата, след като повече от40 дни така не успя да постигне крайната си цел – изплащането на заплатите на над 500 работници, забавени от септември миналатагодината.Представители работниците от ОЦК АД - Кърджали внесоха декларация в парламента с искания за криминализиране на неплащането на заплати и национализация на предприятието.

Протестът в София започна сутринта, когатооколо 100 работници от комбинатасе събраха пред сградата на "Интертръст холдинг" на бул. "Никола Вапцаров" подголям транспарант с надпис: "Няма да търпим повече унижение" и със скандирания "Мафия" и "Олигарси".

При протестиращите не се появихапредставители на ръководството на ОЦК – Кърджали и Интертръст Холдинг, което предизвика викове"Мишоци" и "Всички мишки вън".

Причината за протеста в София е неспазеното споразумение между работниците и ръководството на Интертръст Холдинг за изплащане на 60% от дължимите суми в срок до 12 март.

От синдикатите предупредиха, че ако до Великден проблемът не се реши, всички металурзи от комбината обмислят да подадат заявления за напускане.По информация на КНСБ това вече са направили около 400 души, 68от които вече са напуснали работа. От началото на годината в ОЦК – Кърджали се поддържат само някои мощности, без които повторното пускане на комбината би било почти невъзможно.

От септември досега работодателят дължи за заплати общо 1 260 000 лева.

Въпреки всекидневните протести, блокади на пътища и личните посещения на няколко министри и премиера Бойко Борисов обаче, металурзите все още не са получили нищо, освен по 325 лева еднократна социална помощ от държавата. В края на миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че до две седмици ще бъде намерен чужд мениджър, който да поеме комбината, а оттам ще се търси и нов собственик.

Настоящият собственик Валентин Захариев пък на няколко пъти обяви, че ще плати заплатите на работниците, когато се осигурят нужните банкови обезпечения. Идеята беше парите да дойдат от сделката с прехвърлянето на Горубсо Мадан на "Върба Батанци". Това бе първият казус, който бе решен след множество протести и в Мадан. До късно вечерта във вторник съобщение за окончателното приключване на сделката обаче така и не бе оповестено.

Към обед протестиращите работници се преместиха пред парламента, където се срещнаха със заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и му връчиха декларация. Първото искане, съдържащо се в нея, е за Закон занационализиране на ОЦК-Кърджали като урок за некоректните работодатели-длъжници.

Искаме работниците и служителите да могат сами да обявяват в несъстоятелност предприятието при неизплащане на работни заплати, обясни второто искане на протестиращите Иванка Караколева, председател на регионалния съвет на КНСБ от област Кърджали.

Друго искане е при обявяване на несъстоятелност, на първо място да бъдат изплащани дължимите работни заплати, а не както сега - първо кредиторите да си получават вземанията. Иначе, ако ОЦК-Кърджали бъде обявен в несъстоятелност, работниците могат да си излязат с листче хартия от съда, без да получат възнагражденията си, коментира Караколева и добави, че има много такива случаи в Кърджалийска област.

Знаем, че от сделката с "Горубсо-Мадан" са останали около 15 милиона, които обаче отиват като дължими в негови фирми, посочи Караколева. Тя отбеляза, че част от тези милиони са дължими към ОЦК, но не се плащат заплатите към работниците.

Заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов посочи, че ако е вярно това, което е чул на срещата с работниците от ОЦК-Кърджали, то прокуратурата ще има много работа. Той отбеляза, че с поведението си собственикът Валентин Захариев обрича един град или на мизерия, или на унищожение.

Анастасов изрази личното си мнение, че държавата трябва да има механизми да наказва такива частни собственици и пое ангажимент да се потърси решение в разговори с другите институции и с ПГ на ГЕРБ. По думите му, в глада политика няма.

Според Анастасов промени в Наказателния кодекс са крайният етап, защото, ако работодателят влезе в затвора за неплащане на заплати, работниците пак няма да си получат дължимите възнаграждения. Лостовете за принуда към тези лица трябва да бъдат други, смята заместник-председателят на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?