Работниците във ВМЗ - Сопот получиха пари преди Нова година

Работниците във ВМЗ - Сопот във вторник са получили част от дължимите им пари. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че са платени парите за последния дължим месец, но не са платени сумите за юли и август.

Министърът каза, че има възможности за още поръчки за дружеството, които да осигурят на ВМЗ солиден паричен поток в периода, в който се подготвят стратегията и процедурата за приватизация на компанията.

Забавянето на плащанията доведоха до поредица протести по-рано тази година. През октомври министрите на икономиката и на отбраната Трайчо Трайков и Николай Младенов съобщиха, че предишната власт е наливала безразборно и предизборно пари и не са били вземани никакви мерки за преструктуриране на дружеството. Тогава новият директор на заводите Иван Станчев каза, че няма да има масови съкращения в дружеството с 3700 души персонал, като административният и спомагателният персонал ще бъдат пренасочени към други дейности.

В последните няколко години ВМЗ-Сопот е в перманентно тежко финансово състояние и невъзможност да си осигури сериозни поръчки. През 2007 г. Агенцията за приватизация започна да разпродава имоти на дружеството с цел погасяване на натрупани задължения, като обявяване на търгове имаше и в началото на настоящата година.

От години отлежават и няколко варианта на приватизационни стратегии на предприятието, като сегашните надежди на Агенцията за приватизация са най-сетне кабинетът и после парламентът да одобрят начин за продажба на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес