Работодатели и синдикати искат бързо съставяне на ново правителство

Петър Димитров (вляво) и Божидар Данев

Работодателските и синдикалните организация имат различия по отношение необходимостта от въвеждане на необлагам минимум при данъка върху доходите на физическите лица и от увеличаване на минималната заплата, но са единодушни в искането си за стабилизация на страната чрез бързо съставяне на ново легитимно правителство.

"Трябва бързо да се състави правителство, което да поеме определена отговорност”, смята председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Пред БНР в неделя той подчерта, че икономиката се нуждае от спасителни мерки и изброи кои са важните неща, с които трябва да се захване новото правителство.

Първо според него това е продължаване на преговорите в ЕС за новия програмен период 2014–2020 година. Тъй като България разчита много на европейските средства, е важно да имаме легитимно правителство, което с опит и умения да проведе тези разговори и България да получи сериозна подкрепа от ЕС, подчерта Данев.

Като следващ съществен проблем той посочи тежкото състояние на приходната част на бюджета, закритите работни места, голямата безработица, в това число и огромната младежка безработица. "Изпълнението на бюджета е "на ръба"”, каза председателят на БСК.

"Създаването на добър образ на българската икономика, който да привлече както чуждестранни, така и български инвеститори. Да могат да се раздвижат заспалите средства в българската банкова система. Това са съществени проблеми, които зависят от доверието на бизнеса към бъдещото правителство и мерките, които ще вземе”, обясни Божидар Данев.

Нуждата от спешно съставяне на ново правителство „без излишно протакане” подкрепи и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Има много парещи проблеми, които трябва да се решават оперативно. Трябва да се започне с регулиране на монополите и възстановяването на пазара на конкурентната среда, с разграждане на изкуствено създадените монополи и олигополи. Трябва дискусия за приоритетите "България 2020", каза Велев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че синдикатите очакват стабилизация в страната.

"Основният приоритет на новото правителство трябва да бъде борбата с бедността и изключването. Няма как де не се започне с безработицата и доходите. Те са безспорен приоритет”, заяви Пламен Димитров.

Той изрази мнение, че е нужна ревизия на бюджета, след която може да се наложи той да бъде актуализиран, "защото това, което ще се намери там, може би няма да стига”.

Според Димитров трябва да се намери консенсус за разширяване и увеличаване на данъчните приходи, като допълнителни приходи са възможни особено от акцизните стоки – горива, цигари, алкохол.

"Трябва да се остави доход в населението и това може да стане най–бързо с въвеждане на необлагаем минимум още от средата на годината. Това означава 400 – 450 млн. лева да останат в българите. Трябва да се мисли и за увеличаване на минималната работна заплата с около 30 лева, т.е. да стане 340 лева от първи юли. Другата стъпка е подпомагане на социално онеправданите и застрашените от изключване. Нужна е целева програма за младежката безработица”, каза Пламен Димитров.

Асоциацията на индустриалния капитал също смята, че има резерв за увеличаване на приходите, но това трябва да стане по пътя на увеличаване на събираемостта.

"При увеличаване на събираемостта можем да мислим за подпомагане на най–ниско доходните слоеве от населението, но не чрез въвеждане на необлагаем минимум, а по линията на социалното подпомагане”, каза Васил Велев.

Според него и увеличаването на минималната заплата е грешна стъпка, която ще доведе до намаляване на заетостта и увеличаване на безработицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България