Работодатели и синдикати одобриха с резерви вдигането на минималната пенсия

Работодатели и синдикати одобриха с резерви вдигането на минималната пенсия

Увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на две стъпки до края на годината беше подкрепено с резерви от работодатели и от синдикати.

Това стана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник, на което беше разгледан проект за промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи БТА.

С промяната се предвижда от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161.38 лв. на 180 лв., което е увеличение с 11.5 на сто, а от 1 октомври 2017 г. - на 200 лв. - увеличението е 11.1 на сто, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Увеличението ще доведе до повишаване на доходите на около 800 000 пенсионери, чийто размер на пенсията ще бъде приравнен на минималния. Преобладаващата част от тези пенсионери получава пенсии за осигурителен стаж и възраст, друга голяма част са хора с лични инвалидни пенсии - около 250 000, а третата група са имащите наследствени пенсии.

Изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева посочи, че КНСБ се отнася с уважение към инициативата на правителството да обърне внимание на адекватността на пенсиите, но смята, че всички пенсии за трудова дейност трябва да растат, като се ускори заложеното в постигнатата с консенсус пенсионна реформа увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж. Предложението на КНСБ е тази тежест да се увеличава ежегодно, така че през 2024 г. да се достигне коефициент от 1.5.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов отбеляза, че не му харесва това, че се объркват съотношенията вътре в пенсиите, но онова, което му допада е, че е "по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето". Приемаме случващото се като първа стъпка на преосмислянето на адекватността на пенсиите, заяви Манолов.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че се отнася с разбиране към благородните мотиви за увеличението, но от асоциацията се въздържат от енергична подкрепа. Възраженията му са, че с увеличението само на минималната пенсия се подкрепят ниската квалификация и хората, неплащащи пълен размер осигуровки. Не се насърчава излизането на сивия сектор на светло, защото с различни осигуровки ще се получават приблизително еднакви пенсии, допълни Велев. Според него трябва да се върви към ограничаване на ранното пенсиониране, особено чрез измами с инвалидни пенсии, както и към увеличаване на заетите в икономиката, защото те са по-малко от пенсионерите.

Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков каза, че подкрепя промяната само от гледна точка на нейната социална аргументация, но според него сред получаващите минимални пенсии има хора със съвсем различен осигурителен принос. Бранков смята, че по-логично е минималните пенсии да бъдат финансирани през социалното подпомагане, тъй като има много хора, които имат допълнителни доходи като наеми и т. н. Тази теза беше изразена и от Ася Гонева от КНСБ.

В доклада на министър Бисер Петков се посочва, че всички пенсии, които след преизчисляването на пенсиите от 1 юли с тежест 1.126 за всяка година осигурителен стаж останат с размери под 180 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер. В резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000 или около 31.5 на сто от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. Необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са 8.8 млн. лв. месечно.

След увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 668 000 на около 800 000 или около 37.8 на сто от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии.

Пенсионерите, чиито размери на пенсиите са под 200 лв. или под стойността на минималната пенсия за съответния вид, ще получават новия минимален размер, при което за около 132 000 души ще има увеличение между 0 и 11.1 на сто, а за 668 000 - увеличение с 11.1 на сто.

Необходимите допълнителни средства за увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв. са 14.7 млн. лв. месечно.

Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде около 100 млн. лв. допълнително над предвидените за 2017 година. Допълнителните разходи на Държавното обществено осигуряване ще бъдат за сметка на очакваните по-високи приходи от планираните за 2017 г. По думите на Петков преизпълнението на приходите, основно от осигурителни вноски, което се отчита към края на април тази година, ще позволи финансирането на този по-висок разход, без да се наложи да се променя бюджетното салдо, и няма да се наложи актуализация на държавния бюджет. Тази мярка ще доведе до намаляване на риска от бедност сред пенсионерите, получаващи минимални размери на пенсиите.

"И на нас не ни харесва това решение, но е по-добро, отколкото да оставим хората с 161 лева да агонизират", заяви вицепремиерът Валери Симеонов, който е и председател на НСТС. По думите му занапред ще се върви към актуализиране на всички пенсии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес