Работодатели и синдикати подкрепиха отпускането на още 100 млн. лв. на НЗОК

Работодатели и синдикати подкрепиха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с още 100 млн. лв., предложена от служебния кабинет.

Средствата ще отидат в четири направления - за здравноосигурителни плащания на болници и за медицинска помощ (50 млн. лв.), за онкологична терапия (15 млн. лв.), за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ (10 млн. лв.) и за лекарства за домашно лечение и диетични храни (25 млн. лв.).

Управлението на Здравната каса не иска просто така пари, за да си "завърже" бюджета до края на годината, а е мислило в посока опит за компенсация на този недостиг, каза министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова заяви, че според настоящата нормативна база Здравната каса не може да си позволи да не плати извършена дейност, независимо дали тя е била качествено извършена или не.

Ако допълнителните 100 млн. лв. бъдат одобрени от новото Народно събрание, това ще е второ наливане на средства в Здравната каса, която през август вече получи 225 млн. лв. над предвидения лимит.

Тогава НЗОК поиска допълнителни 328 млн. лв., като предупреди, че ако парите не бъдат отпуснати, болници ще спрат да работят от есента.

Наливането на нови средства в бездънната Здравна каса става на фона на неизпълнението на правителственото постановление от началото на годината (ПМС 25/2014). В него се предвиждаха мерки по отношение на цените на лекарствата, медицинските стандарти и финансовия контрол. Общо бяха заложени 20 мерки за изпълнение, които трябваше да доведат до намаляване на разходите в здравната система. За пореден път обаче те останаха само едни добри пожелания на фона на растящите искания за още средства от НЗОК.

Проблемът с липсата на реформи в здравеопазването беше отбелязан от бизнеса и синдикатите. Те посочиха, че разходите за здраве са нараснали двойно за последните 5 години, като в същото време качеството на услугата остава на същото ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от България