Работодатели и синдикати подкрепят Борисов за чакалнята за еврото

Няма по-значима и смислена икономическа реформа от влизането в еврозоната

Работодатели и синдикати подкрепят Борисов за чакалнята за еврото

Работодатели и синдикати напълно подкрепят правителството за присъединяването на България към чакалнята за еврото (ERM ІІ) до края на април 2020 г.

Това става ясно от обща декларация на национално представителните организации на работниците и служители и на работодателите в България, изпратена до медиите.

Повод за декларацията е изказването на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, че страната ни ще кандидатства за механизма до края на месеца, за да се прикачи към "основния воподпровод в ЕС".

"Социалните партньори и Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България многократно са заявявали по недвусмислен начин своята подкрепа за ускорена подготовка и бързо присъединяване към ERM II и, впоследствие - към еврозоната. Едва ли може да се посочи друга предстояща икономическа реформа, която да се сравни с дълбочината, важността и значимостта на очакваните последици от присъединяването към еврозоната", пише в съвместната декларация.

Според работодателите и синдикатите високата степен на финансово доверие и устойчивост на страната ни са били потвърдени многократно в рамките на процедурите по т. нар. Европейски семестър и в официални позиции на Европейската комисия, което в настоящия извънреден момент е още по-силен аргумент за възможно най-бързото ни присъединяване към ERM II.

"С това действие ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на Covid-19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план", пише в декларацията.

България подаде политическа заявка за присъединяване на лева към ERM II през юли 2018 г. За целта страната се съгласи да изпълни 6 условия, като едното от тях е членство в Банковия съюз на ЕС. Евролидерите поеха ангажимент влизането в ERM II и в Банковия съюз да стане в един и същи ден.

Основното условие това да се случи е ПИБ да попълни капитала си с 263 млн. евро до 26 април. През уикенда финансовият министър Владислав Горанов обяви, че мярката е изпълнена на около 70% и остава още малко, за да се изпълни изцяло. 

Срокът за влизане на България в ERM II и Банковия съюз на няколко пъти се отлагаше. Последно, през февруари премиерът обяви, че България ще отложи намерението си да кандидатства до 30 април 2020 г. за юли, за да се търси "абсолютен консенсус" по темата в обществото, но впоследствие размисли и обяви, че кандидатстването наново се ускорява. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес