Работодатели и синдикати поискаха стабилно правителство и устойчиви политики

Ден преди старта на новия парламент, работодатели и синдикати поискаха съставяне на стабилно правителство и спешни мерки за финансова стабилност, както и стабилност в сферите на образованието, здравеопазването и сигурността.

По-рано същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви след среща с председателя на БСП Михаил Миков, че при отказа на социалистите да влязат в правителство, както и на Патриотичния фронт да се ангажират с министри, може да предложи експертен кабинет тип "Орешарски" предсрочни избори на 1 юли заедно с местните.

"Политическата криза в последните години срина доверието към държавността и политическия морал, партиите и тяхната способност и воля за действие в полза на националните интереси, като отключи многобройни негативни ефекти върху финансовата стабилност, икономиката и социалните системи", заявиха работодателите и синдикатите.

Българският политически елит е длъжен да предложи на обществото ясна визия и конкретни действия за спиране на тези процеси, тъй като задълбочаването им ще срине докрай възможностите за възраждане на държавността, икономиката и социалната сигурност, настояха те.

Съсловните организации искат от политиците да изберат стабилно правителство с възможности за провеждане на устойчива политика, което спешно да подготви актуализация на държавния бюджет и да гарантира стабилността на банковата система (вкл. разрешаване на проблема с КТБ без разходване на публични средства).

Сред исканията са и запазване на съществуващия режим за пенсиониране на индустриалните категорийни работници до намиране на трайно решение и вземането на превантивни мерки за гарантиране на енергийната сигурност и стабилност на страната.

Настояваме за предприемане на незабавни действия за гарантиране на обществената сигурност, включително приемане на времева рамка за влизане в шенгенското пространство, осигуряване на реална независимост на правораздавателната система, укрепване на общественото доверие в нея, разширяване на достъпа до правосъдие и създаване на система за ефективен контрол на правоприлагането.

Очакваме ясни цели, ангажименти и конкретни резултати в посока спазване на реда и законността, гарантиране свободата на предприемачеството и полагането на достоен труд, прозрачност и ефективност при разходването на публичните средства, се казва в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България