Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Работодатели искат КЗК да разследва топлофикации на Ковачки

Според бизнеса те манипулират борсата за ток, създавайки изкуствен дефицит и надувайки цените

0 коментара
Работодатели искат КЗК да разследва топлофикации на Ковачки

Четирите национално представени работодателски организации сезираха в понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за извършвани злоупотреби от топлофикационните дружества, въглищни мощности и търговец на ток от групата около енергийния бос Христо Ковачки на борсата за електроенергия и искат тяхната дейност за бъде проверена. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България тези дружества влияят на свободното договаряне на свободния пазар, изкупуват енергията от производителите, създават после изкуствен дефицит и надуват цените.

Бизнесът посочва като замесени в злоупотребите топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, въглищните централи "Бобов дол" и "Марица 3", брикетната фабрика "Брикел", както и търговеца за ток "Гранд Енерджи дистрибюшън“, който в същото време представлява на пазара общинската "Топлофикация София", която на свой ред е окупирана от кадри на фирми на Ковачки.

Организациите посочват, че наличието на свързаност между собствениците на  производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара.

Отделно от това под контрола на собствениците на производствените мощности е и застрахователно дружество, което издава преимуществено гаранции за борсовата търговия на групата търговци, свързани с производителя, което пряко създава конкурентно предимство. Това обстоятелство подсказва, че е възможно и закупената енергия да не бъде платена и подсилва непазарното предимство, посочва се в сигнала до КЗК.

Работодателите информират, че фирмите "Гранд Енерджи дистрибюшън", "Юропиън трейд оф енерджи", "Сага комодитис", "ТМ Технолоджи", "Енерджи инвест юръп" -  всичките, свързани със субектите – собственици на производствените мощности, са участвали в проведени тръжни сесии на "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) от ноември 2018 г. до януари 2019 г., когато АЕЦ “Козлодуй“ е предлагала електроенергия в размер на около 500 МВ.

Всеки от изброените търговци е закупил в двустранната търговия ток от АЕЦ “Козлодуй“, като формално по всеки от договорите е спазено ограничението в тръжната документация за закупуване на количества до 10 МВтч, съответно 20 МВтч от един купувач.
 
На практика цялото количество електрическа енергия, предложено по време на споменатите борсови сесии, е закупено от цитираните дружества. В същото време има ясна тенденция съществена част от електроенергията, предлагана на свободния пазар, да се закупува от изброените дружества при елиминиране на останалите търговци, пишат бизнес организациите.

Техните данни сочат, че после закупеното количество електроенергия е търгувано между посочените фирми и преразпределените между тях обеми се продават на клиентите им  – частни субекти и публични възложители, при условия и цени, които заобикалят пазарния борсов механизъм .

Даден е и пример как на 19 юни 2019 г. НЕК организира търг за продажба на 98 МВ за периода 1 юли-30 септември 2019 г., при който предизвестено е фаворизиран само един възможен купувач с потенциално разполагаемо почасово количество между 0МВт и 490МВт. След намесата на работодателските организации този скандален търг бе прекратен, междувременно НЕК организира още два търга за същия ден, отново с условия, съмнително фаворизиращи един потенциален участник, но и тези търгове бяха отменени. В крайна сметка НЕК провежда желания търг на 1 юли. и реализира електроенергия с потенциално разполагаемо почасово количество между 0МВт и 250МВт, което количество на 80% се изкупи от две от свързаните дружества, предмет на сигнала.

Регистрационната система на БНЕБ позволява да се направи проверка и на връзката между оферираните позиции (количество и цена) на сегмент "Ден напред“ на гореспоменатите свързани дружества и тези на НЕК за стари периоди и според работодателите е налице координираност и произлизащи от това високи равновесни почасови цени.

Те смятат, че заслужава внимание и изследването на координирано поведение между споменатите търговци и крупни износители на електроенергия като ГЕН-И, Данске комодитис, Алпик отново за същия период, както през двустранни договори между тях, така и чрез оферираните позиции (количество и цена) на сегмент "Ден напред“ в разглеждания период.

В тази връзка следва да се обърне внимание и на данните за трансграничен обмен от системата на ЕСО, затворените вътрешни сделки между споменатите лица (без физически трансграничен трансфер) и почасовите цени, постигнати за периода на сегмент "Ден напред“.
Изложените факти дават ясни индикации за манипулиране на свободния пазар на електроенергия и прилагане от определени субекти на непазарни търговски практики, посочват четирите организации.

Според тях описаният модел на поведение на гореизброените дружества нарушава  функционирането на либерализирания пазар на електроенергия. По този начин се създават условия за постоянен дефицит на електрическа енергия и непазарно формиране на цената ѝ. Този процес пряко и негативно рефлектира върху функционирането на цялата българска икономика, пише в сигнала им.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.