Работодатели изплатили 35 млн. лева забавени заплати

Забавени заплати за 35 131 240 лева и дължимите върху тях осигуровки са изплатени от работодатели в периода от средата на август до началото на декември в резултат от масираните проверки за спазване на трудовото и осигурителното законодателство. Това съобщиха във вторник от инспекцията по труда.

От 17 август до 11 декември 2009 г. от инспекторите по труда са извършени общо 23 140 проверки. През последната работна седмица са направени 1 416 проверки. Констатирани са 3 270 нарушения на трудовото законодателство, от които 260 са за забавено изплащане на трудовите възнаграждения.

Най-голям брой нарушения за забавено изплащане на трудовите възнаграждения през този период са установени в Русе - 43, Шумен - 40, Силистра - 34 и Добрич -20.

Най-големи суми трудови възнаграждения са изплатени през последната работна седмица в Русе, Шумен, Стара Загора, София-област и Търговище.

Във всички предприятия, където са констатирани нарушения и са дадени предписания за забавените плащания, както и за груби нарушения на безопасността на труда, инспекторите правят повторни проверки.

Споделяне

Още от България