Работодатели се обявиха против вота на БСП срещу кабинета

След среща с ръководството на БСП, две работодателски организации не подкрепиха вота на социалистите срещу правителството Сакскобургготски. Представителите на останалите четири работодателски организации, присъствали на срещата, не пожелаха да коментират темата, но и не подкрепиха БСП, както направиха синдикатите миналата седмица.

В същото време социалният министър Христина Христова коментира, че лявата опозиция има очевидно затруднение с формулирането на вота на недоверие към кабинета. Като мотиви за вота си преди дни БСП обяви социална безотговорност на правителството, социална дискриминация спрямо групи от населението, престъпно облагодетелстване с власт и отказ на кабинета да защитава конституционни права на българите. Зад пределно общите фрази от "Позитано" 20 уточниха, че ще насочат критиките си срещу политиката на управляващите в социалната сфера, здравеопазването, образованието.

Днес зам.председателят на Съюза на работодателите Иво Прокопиев директно заяви, че предсрочна правителствена криза не е желателна от гледна точка на присъединяването на България към ЕС и НАТО. Подкрепи го Теодор Дечев от съюза за стопанска инициатива.

Ако има реална опасност вотът да доведе до правителствена криза, не е желателно да има такава предвид реализирането на стратегически приоритети за България през следващите 6-8 месеца, заяви Прокопиев. Ако обаче става въпрос за вота като политически инструмент, с който да бъде подчертано колко важно за общественото развитие на България са сферите на образование, здравеопазване, доходи, и вотът да се използва от БСП за да представи идеите си за реформа в тази насока, допълни той.

Останалите четири работодателски организации - БСК, БТПП, Асоциацията на индустриалния капитал и Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане", не коментираха темата. Само зам.председателят на Стопанската камара БСК Георги Шиваров се съгласи с логиката на колегата си от Съюза на работодателите, но уточни, че на срещата камарата не се е занимавала с вота, а е акцентирала върху икономическата база и проблемите, които стоят пред законодателството и пред правителствата - и това, и следващите.

В отговор БСП лидерът Сергей Станишев обаче заяви, че не може едно правителство да защитава своята некомпетентност и вредните последици от политиката си със щита на ЕС и НАТО. Той обяви, че социалистите имат основание да поискат цялостен вот на управляващите, но за да не ги циментират за половин година при неуспех, са се спрели на най-кризисните, по думите му, теми - здравеопазването, образованието, политиката на доходите и липсата на демографска политика.

БСП оценявала положителните тенденции в българската икономика като икономически растеж, по-активното кредитиране, нарастването на спестяванията на гражданите. Но според социалистите те се дължали на естествения ход на икономическите процеси и са станали по-скоро против действията на правителството, а не благодарение на една последователна политика.

Станишев е поканил работодателските организации да участват в публичните дискусии по управленските политики на БСП, които ще се водят тази пролет. На 28 февруари предстои обсъждане на аграрната политика на БСП във връзка с членството в ЕС, на 26 март - дискусия по икономическия растеж, ще има дискусии и за здравеопазването, образованието и демографската политика.

Социалният министър: БСП се затруднява с формулировката си

Коалиция "За България" има очевидно затруднение с формулирането на вота на недоверие към кабинета. Така социалният министър Христина Христова, цитирана от БНР, коментира в Стара Загора основният мотив на социалистите да поискат оттеглянето на управляващото мнозинство - "социална безотговорност".

Министър Христова определи политиката на кабинета като ясна, последователна, обоснована и институционално подплатена. На въпрос дали от левицата имат основание да искат вот на недоверие заради социалната сфера, Христова обясни, че в условия на демографски срив, състаряване на нацията и миграция на младите хора правителството правело възможното.

Едва ли има по-отговорно социално правителство от това на Жан Виденов, което направи пенсиите 3 долара, коментира още преди дни вота на социалистите зам.шефът на ПГ на НДСВ Борислав Цеков.

Споделяне

Още от България