Работодатели уволняват жени, опитващи да забременеят "ин витро"

Работодатели уволняват жени, опитващи да забременеят "ин витро"

Неправителствени организации в областта на репродуктивното здраве получават сигнали, че жени, които се опитват да забременеят по метода "ин витро", са били уволнени. Това съобщи на кръгла маса по проблема в петък Анна Зашева от сдружение "Зачатие". Тя обясни, че причина за това били честите им отсъствия заради процедурите и консултациите с лекари.

След получените сигнали от сдружението са провели анкета, в която са участвали над 200 жени. Тя показва, че над 10% са загубили работата си заради опитите си да заченат, а три на сто са били заплашени с уволнение.

Девет процента заявяват, че намеренията им да забременеят предизвикват дискриминационно отношение към тях от страна на началството. Седем процента са споделили, че още на интервюто за работа са били предупредени, че няма да бъдат одобрени, ако имат скорошни планове за забременяване. 30% от анкетираните жени сочат, че се страхуват да споделят с работодателя си, че планират бременност.

Като положителна тенденция се очертава това, че 40% са заявили, че имат подкрепата на работодателя си по отношение на бременността.

Опитът на други държави показва, че там също е имало такива прецеденти, поради което е възприета забрана да се уволняват както бременни жени, така и тези на "ин витро" процедури.

Има и решение на Съда на Европейските общности, че работничка, която се подлага на лечение за оплождане "ин витро", може да се позове на предоставената от Директивата за равното третиране на мъжете и жените защита срещу дискриминация, основана на пола.

У нас в Кодекса на труда е записано, че работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването, няма право да бъде уволнен. Хората с репродуктивни проблеми могат да бъдат третирани както страдащите от хронични заболявания. Стерилитетът също може да се третира не като заболяване, а като "състояние свързано с бременността".

По-сериазният проблем идва обаче от големия брой на фирмите в сивата икономика, които не спазват трудовото законодателство и не признават болничните на служителите си, а ги карат да идват на работа.

Неправителствените организации в сектора отчетоха, че Фондът за асистирана репродукция се развива успешно и до момента са подадени 4 000 молби за финансиране, с което бюджетът от 20 млн. лева се изчерпва.

Оттам се надяват, че фондът ще получи поне същото финансиране и през следващата година.

Зам.-председателят на здравната комисия в НС Ваньо Шарков заяви, че трябва да се обмисли възможност във фонда да постъпват регулярно пари. "Така както във Фонда за лечение на деца влизат пари от различни глоби и от депозитите на партиите, които не са получили нужния брой гласове на изборите, може да се помисли определени средства от излишъците в бюджета или от друго място да постъпват за "ин витро" оплождането", посочи той.

Неправителствените организации в сектора смятат, че след още година работа на фонда ще може да се направи статистика за успеваемостта на различните клиники на договор с фонда и ще се работи само с центровете със средноевропейски резултати.

През октомври пък се очаква да заработи и регистър на двойките с репродуктивни проблеми.

Споделяне

Още от България