Работодатели: Връщането на данъка върху минималната заплата ще засили сивия сектор

Стопанската камара се противопостави на идеята на правителството удържаният данък върху доходи до размера на минималната работна заплата да се връща. Във вторник премиерът Орешарски обяви, че през 2015 г. ще се върне удържавният данък върху възнаграждения, които са били месечно до размера на минималната заплата, която от догодина е 340 лв. (или 4080 лв. годишен доход.

Предложението е стъпка към неприемлива отмяна на пропорционалното облагане на доходите на физическите лица и т.нар. плосък данък, която не е консултирана в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по процедурния ред, определен в Кодекса на труда, отбелязват от Българската стопанска камара в становище, разпространено в сряда.

Според камарата мярката ще увеличи натиска за заплащане на труда на границата на минималната заплата. Работодателската организация се опасява, че се създават стимули за сивия пазар на труда и "допълнителен финансов дебаланс в системите на социалното и здравно осигуряване при очакван значителен ръст на заетите на минимална работна заплата и на физически лица, декларирали по-нисък от т. нар. "чист доход“ от 4080 лв. от източници извън работна заплата при приспадане на данъчно признати разходи и платени осигуровки".

Организацията смята, че ще се усложни администрирането на целия процес от подаването на годишната декларация, подписването на актовете за връщане на удържания данък, внасянето му по сметките на данъчно задължените лица и извършването на проверки за изрядността на декларираното. От тази свръхработа ресурс на данъчната администрация ще се отклони от предотвратяването на мащабни данъчни и осигурителни отклонения или измами.

От БСК предлагат вместо предлаганото от правителството данъчно облекчение да се обсъди въвеждането на семейно подоходно облагане.

От камарата определят като прибързано и популистко решението на правителството, взето под "натиска на протестите и текущата политическата ситуация без задълбочена оценка за въздействие върху конкурентоспособността на българската икономика и в частност - на осигурителните системи".

БСК призовава депутатите да не приемат тези промени при второто четене на проектозакона за държавния бюджет, чрез който те ще бъдат вкарани в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?