Вицепремиерът Ивайло Калфин предлага:

Работодателите да влизат в затвора при смърт на работник, нает без договор

Ивайло Калфин, снимка БГНЕС

Ако работник, нает без трудов договор, загине по време на работа, работодателят му да влиза в затвора, предложи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в понеделник пред бТВ. Законодателните промени вече се разработват от експертите в социалното министерство заради трагичния инцидент в комплекса "Слънчев ден", при който загинаха четирима работници.

Едновременно с това Ивайло Калфин отново настоя, че са нужни реформи в ТЕЛК, които да гарантират, че парите отиват при най-нуждаещите се. Министърът призова за втора комисия, която след медицинската експертиза да преценява какво могат да работят хората с увреждания.

“Броят на пенсиите по инвалидност се увеличат, когато се увеличава безработицата”, коментира Калфин. Според него тази тенденция ясно показва, че голяма част от хората ползват тези средства, не защото имат увреждания, а защото им са необходими допълнителни средства.

По думите му въвеждането на втора лекарска комисия няма да доведе до усложняване на процеса, защото такава е практиката в цяла Европа. Тя ще даде възможност на хората с увреждания да не се затварят у дома и да разчитат на държавна помощ, а да бъдат пълноценна част от обществото. В същото време парите да бъдат пренасочени към най-нуждаещите се.

“Всички са съгласни, че ако не пипнем нищо, няма да може да увеличим пенсиите”, каза Калфин.

Вицепремиерът изрази надежда промените ще бъдат подкрепени и от опозицията.

На предстоящия форум на АБВ, който трябва да избере лидер на партията, Калфин ще гласува за Георги Първанов. Лидерът на партия подаде оставка в знак на несъгласие с парламентарната група, която подкрепи увеличаването на външния дълг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес