Работодателите искат реформи за тока, плашат с оставки, протести и поскъпване

Работодателите искат реформи за тока, плашат с оставки, протести и поскъпване

Заради новото ценово решение на КЕВР, в което се изравнява размерът на добавката „задължение към обществото” за бизнеса и домакинствата, работодателските организации поискаха в неделя нови законодателни промени, които да ограничат включването на нови електроцентрали на преференциални цени, и заплашиха с искане на оставки и нови, по-силни протести.

 Новата цена на тока за индустрията ще доведе до спад на доходи, загуба на работна ръка и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства още в следващите няколко месеца, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев на съвместна пресконференция с другите национално представителни работодателски и синдикални организации - БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа".

Велев посочи, че техните предложения са парламентът да наложи мораториум за присъединяване на всякакви производители на електроенергия, които продават по преференциални цени, да се преразгледа последният Закон за енергетиката и да се създаде пътна карта за реформи.

Ако тези искания не бъдат чути, работодателите и синдикатите заявиха, че ще организират национален протест през септември.

Според зам.-председателя на БСК Камен Колев новата цена ще удари основно малките и средните предприятия и не са били използвани всички резерви, които работодателите и синдикатите са предлагали.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че настояват за пазарни принципи и правила в енергетиката, както и да престанат злоупотребите и кражбите в сектора. По думите му добавката "задължение към обществото" в целия ЕС е най-висока в България, заедно с Дания.

По думите на Домусчиев протестът наесен ще бъде по-голям и по-силен. "Ние не се притесняваме да плащаме сметките си, но трябва да сме убедени, че те са правилно написани, а те не са", каза той.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха подкрепа към бизнеса и готовност за протести през есента.

В момента се обсъжда и се работи за официалното искане на оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, посочиха работодатели и синдикати.

“Оставка няма да подавам. Изпълнявам своите задължения в съответствие с двата основополагащи принципа, а именно: спазването на законите и второ – защита на обществения интерес. От същите принципи ще се ръководя и в бъдещите си действия”, отговори пред БНТ в неделя председателят на КЕВР Иван Иванов.

От 1 август добавката "задължение към обществото", с която се покриват разходите за „зелена енергия”, вече е с еднаква цена и за бизнеса, и за битовите потребители - 38 лева, което е поевтиняване за домакинствата (те плащаха 53 лв.) и поскъпване за индустрията, която плащаше 19.93 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес