Работодателите напускат тристранния съвет заради закона за публичност на имуществото

Работодателите напускат тристранния съвет заради закона за публичност на имуществото

Всички национално представителни работодателски организации напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в понеделник вечерта.

Четирите национално представителни работодателски организации – БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал и БТПП  напускат заради несъгласие с промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.

Според предложените от лидера на РЗС Яне Янев промени всички представители на Националния съвет за тристранното сътрудничество - синдикалните лидери и представителите на работодателските организации трябва да декларират доходите и имуществото си пред Сметната палата.

”Промените в закона не отговарят на целите на самия закон. Смисълът на този закон е, когато един човек влиза във властта, да декларира с какво имущество влиза и след това да се види с какво излиза, за да може да се види дали може да се придобие разликата само с една заплата”, посочи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал

”Това е антикорупционен закон. Работодателите и синдикатите не са властта. Те нямат възможност да се облагодетелстват за сметка на публичния ресурс, така че това нездраво любопитство може да обслужва само организираната престъпност”, заяви Васил Велев.

Утре тристранният съвет трябва да одобри мерките за подпомагане на най-уязвимите групи от обществото.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза обаче, че така на утрешното заседание няма да могат да се взимат решения. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна коментира, че приемането на мерките за бедните е много по-важно, отколкото да се реагира на "този идиотски закон".

Споделяне

Още по темата

Още от България