Работодателите плащат с 3.4 процента повече за труд

Общите разходи на работодателите за един отработен час на служителите си са нараснали с 3.4 процента през второто тримесечие на т.г. спрямо същия период на 2012 година, стана ясно от предварителни данни на Националния статистически институт.

 

Проучването сочи, че увеличението в индустрията е 3.8%, а в услугите - 1.8%. В строителството общите разходи на работодателите за един отработен час се увеличават с 4.9%.

 

Образованието е секторът, който дава най-висок ръст на общите разходи за труд през второто тримесечие на 2013 година – повишението е 9.3%. Другите драстично "поскъпнали" икономически сектори са хотелиерство и ресторантьорство (9.1%), както и държавното управление (8.0%). Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в областта на културата, спорта и развлеченията - с 10.0%, и при операциите с недвижими имоти“ - с 5.6%.

 

Общите разходи за възнаграждение за един отработен час, към които спадат разходите за труд, се увеличават с 3.2 процента спрямо второто тримесечие на м.г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 4.7%.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?