Работодателите призоваха дребния бизнес да се върне на регулирания пазар на ток

Работодателите призоваха дребния бизнес да се върне на регулирания пазар на ток

Четирите национално представени работодателски организации призоваха дребните фирми да се върнат от свободния към регулирания пазар на електроенергия като начин за противопоставяне на спекулативно, според индустриалците, увеличените цени на тока от доставчиците.

От миналата седмица бизнесът се оплаква от това, че на свободния пазар, откъдето задължително се купува енергията на средно и високо напрежение, рязко са вдигнати цените от началото на 2018 г. и това ще доведе до фалити. Търговците на ток с повишените цени се оплакват, че това е защото има дефицит на електроенергия на свободния пазар, докато част от държавните електроцентрали твърдят, че това не е така и дори не успяват да продадат заделените за борсата свои количества.

Според едни участници на пазара това поскъпване е спекулативно и просто търговците искат да натрупат дивиденти преди изкарването на всички производители на ток на борсата, според други причината наистина е в недостиг на енергия, което се дължало на резервираните квоти за регулирания пазар за бита и малките фирми на ниско напрежение, където цените се поддържат по-ниски от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Още миналата седмица председателят на парламентарната енергийна комисия и бивш министър на енергетиката Делян Добрев призова малките фирми, ползващи енергия на ниско напрежение да се върнат на регулирания пазар.

Сега същото правят и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Българската търговско- промишлена палата. Според тях така ще се освободи енергия на свободния пазар и търговците на свободния пазар няма да имат основание да оправдават високите си цени с недостиг на ток.

Четирите организации са разработили и разпратили на своите членове, ползващи енергия ниско напрежение, анализи защо е по-изгодно да се върнат на регулирания пазар и как да го направят. Разгледани са били три варианта на режим на работа – 8, 12 и 24-часов. Те дават конкретни препоръки при какви цени на свободния пазар е по-добре да се върнат към териториалните си доставчици на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", независимо от инсталираната мощност и дните на работа и евентуалния престой.

В призива се припомня на дребния бизнес, че ако предпочете да се върне на регулирания пазар трябва да подаде до 10 януари заявление към съответното електроразпределително предприятия, за да може да се смени от февруари доставчикът с териториалния.

Споделяне

Още от Бизнес