След като новите цени на тока влязоха в сила

Работодателите продължават протеста си с искане за оставка на шефа на КЕВР

Ръководителите на четирите най-големи работодателски организации Божидар Данев, Васил Велев, Цветан Симеонов, Евгени Иванов. Снимка: БГНЕС

Четирите най-големи работодателски организации у нас най-вероятно ще поискат оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като новите цени на тока влязоха в сила от 1 август.

Това ще се случи по време на специална пресконференция в неделя, обяви в събота председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от "Фокус".

Към искането се очаква да се присъединят още Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

"Ние не приемаме тези цени. Смятаме, че това не е експертно, а политическо-популистко решение на КЕВР", обясни Велев, добавяйки, че ще настояват за "преразглеждане на решението, както и най-вероятно оставка на председателя на КЕВР, пътна карта, промяна в законите и мораториум върху присъединяването на производители на електроенергия с преференциални цени".

Според него това е увеличение, което индустрията нито може, нито иска да понесе и приеме. Велев прогнозира, че "то ще доведе до спад на доходите, до съкращаване на работни места и до ръст на цените на дребно".

"В същото време това решение казва на крадците: "Вързахме баланса на НЕК, вие може да продължавате спокойно да крадете", заключи Васил Велев.

Междувременно новите тарифи влязоха в сила от събота. За бита електроенергията поевтинява средно с 0.11 на сто. Двойно се повишава обаче добавката "задължение към обществото" за бизнеса. Вместо планираното преди месец поскъпване от 2 процента, КЕВР направи символични промени в цените на тока за бита.

"За абонатите на ЧЕЗ намаление на цената с 0.63 процента. За абонатите на И Ви Ен - с 0.44 процента. За абонатите на ЕНЕРГО-ПРО - с 1.09 процента повишение, както винаги поради спецификата на мрежата в североизточна България. Това е традиция там", коментира пред БНР председателят на КЕВР Иван Иванов.

Индустрията купува ток по цени на свободния пазар, а комисията определя добавката "задължение към обществото", която сега увеличи двойно и от 19 лева става 38 лева за мегаватчас. Именно планираното повишение на тази такса предизвика недоволството на бизнеса.

Сега председателят на регулатора Иван Иванов посочи, че независимо от това кога Еврокомисията ще нотифицира наредбата за намаляване на тежестта на зеления ток, тя ще бъде валидна с дата 1 август тази година.

При нейното действие добавката "задължение към обществото" за потребителите с годишна консумация над 30 гигаватчаса, каквито са най-големите индустриални потребители на ток, ще бъде 19 лева на мегаватчас, а за тези с годишна консумация между 10 и 30 гигаватчаса - 27 лева на мегаватчас. За дребния и средния бизнес тя ще е в целия си размер от 38 лева за мегаватчас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?