Работодателите са недоволни от работата на Съвета за икономически растеж

Лидери на бизнес организации, членове на Съвета за икономически растеж, обявиха днес, че са недоволни от работата на съвета. Те поискаха министър-председателят Симеон Сакскобургготски да бъде поканен на следващо заседание, за да го запознаят с препоръките си за подобряване на работа на съвета.

Председателят на Съюза на работодателите в България Васил Василев от името на всички представени в съвета бизнес организации коментира, че Министерството на икономиката самоволно подменя и налага за обсъждане теми, които не са приоритетни и нямат отношение за икономическия растеж в България.

Важни теми, като борбата с корупцията, престъпността, бюрокрацията, за обществените поръчки и прилагането на Кодекса на труда, се замествали с второстепенни теми, като културния туризъм.

Според Васил Василев представителите на бизнеса в заседанията на Съвета за икономически растеж обсъждат теми, които нямат пряко отношение на амбицията на управляващите и инвеститорите за по-добре функционираща икономика и последващ икономически растеж в страната.

Работодателите смятат, че разпореждания на премиера не се изпълняват във вида, в който той ги е замислил. Затова те искали да му изложат идаите си за това как съвета да стане по-ефикасен инструмент за развитието на икономиката и за ускоряването на икономическия растеж в България.

На днешното заседание на СИР не присъства нито един министър. Дневният ред предвиждаше членовете на съвета да обсъдят проектозакона за насърчаване на инвестициите, както и текстовете на две наредби за опаковките.

Заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев коментира, че министерството ще си вземе бележка от отправените критики.

На днешното заседание изпълнителният директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев освен проектозакона за инвестициите представи и допълнителни мерки на управляващите за насърчаването им и за преодоляване на административните бариери.

Васил Василев каза, че организацията нe взема отношение по проектозакона по принципни съображения. Според него пречка за чуждите инвестиции не е липсата на такъв закон, а проблемите са свързани с бюрокрацията, съдебната система, корупцията и престъпността.

Изпълнителният директор на Българската международна бизнес асоциация (БИБА) Андрияна Тошева каза, че организацията принципно подкрепя приемането на закон за насърчаването на чуждестранните инвестиции, но той трябвада бъде подкрепен и от други мерки.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: