Работодателите се възмутиха от социалните договорки на властта и синдикатите зад гърба им

Бизнесът настоява за среща с кабинета заради внезапния обрат в осигурителната политика

Работодателите се възмутиха от социалните договорки на властта и синдикатите зад гърба им

Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на договорките между правителството и синдикатите таванът за новите пенсии да не пада, а вместо това да бъде увеличен сериозно заедно с максималния осигурителен доход.

Бизнесът е възмутен не само от изненадващия обрат в социално-осигурителните политики, но и от това, че промените са договорени тайно от работодателските организации.

На среща при премиера миналата седмица в отсъствието на социалния министър и работодателите предвиденото за догодина отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии беше отменено, а вместо това бе договорено таванът за всички пенсии - и старите, и новите, да бъде повишен от сегашните 910 лева на 1200 лева и паралелно да бъде вдигнат максималният осигурителен доход от 2600 лева на 3000 лева.

“Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи, с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване“, се казва в позицията на организацията.

Според бизнеса “заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за Европейски парламент и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни“.

Работодателите посочват, че оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021.

Затова те настояват за провеждане на незабавна среща с участието на премиера, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и управителя на Националния осигурителен институт.

“Призоваваме Съвета на управляващата коалиция да обсъди незабавно всички негативни последици и да заяви отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване“, заявяват работодателите.

По-рано в понеделник председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира пред бТВ, че увеличаването на максималния осигурителен доход ще насърчи сивата икономика сред високо платените професии и ще доведе до отлив на висококвалифицирани кадри.  

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа” коментира обаче, че по принцип максималният осигурителен доход трябва да е десет пъти минималната работна заплата или над 5000 лв.

"С увеличаването му на 3000 лв. се прави плаха крачка в правилна посока", каза Григорова. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?