Работодателски организации оспорват името на КРИБ в съда

Пет национално представени организации на работодателите, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), оспорват в съда наименованието на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - шеста организация на работодателите, учредена наскоро, съобщиха във вторник от Българската стопанска камара.

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане" и Съюзът за стопанска инициатива, са внесли в Софийския градски съд искова молба срещу вписването в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, на промяната на наименованието на шестата национално представителна организация от "Съюз на работодателите в България" на "Конфедерация на работодателите и индустриалците в България - КРИБ гласът на българския бизнес", се казва в съобщението на Българската стопанска камара.

В исковата молба се посочва, че наименованието е некоректно, тъй като създава заблуждение за една единствена национално призната за представителна организация на работодателите в страната. Според българското законодателство са определени шест такива организации. Наименованието внушава, че конфедерацията е единствен изразител на интересите на работодателите и бизнеса, както и че в нея членуват всички български работодатели и индустриалци, смятат петте работодателски организации.

Освен това в наименованието организацията е определена като конфедерация, но според устава ѝ организацията не е изградена на конфедеративен принцип, е записано в исковата молба, цитирана от пресцентъра на камарата.

В края на миналия месец  ръководството на АОБР съобщи пред журналисти, че тяхната членска маса представлява 92 на сто от българския бизнес. От асоциацията поискаха от другата наскоро учредена работодателска формация КРИБ да докажат твърдението, че техните членове формират две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

КРИБ е резултат от сливането на Българската международна бизнес асоциация (БИБА) и Съюза на работодателите в България.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?