Работодателят да плаща 60% от заплатата в първите три дни на болничния

Работодателят да плаща 60% от заплатата в първите три дни на болничния

Най-вероятно при изплащането на болничните листове ще се възприеме механизма, при който в първите три дни работодателят изплаща 60% от средното брутно трудово възнаграждение на работника. Това стана ясно след поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в четвъртък по въпроса за болничните, който се оказа прекалено труден за социалните партньори.

Правителството е предложило варианта, при който работодателят плаща за трите първи дни 70% от надницата на служителя. Бизнесът е поискал да покрива 50% за трите дни. Затова най-вероятно ще се възприеме компромисният вариант за 60%. Крайното решение ще бъде взето на поредно заседание на тристранката в понеделник, на което ще присъства премиерът Бойко Борисов и е много вероятно най-сетне да се вземе окончателно решение.

Синдикатите отново бяха категорични, че не приемат никой от досега обсъжданите варианти, защото дори при тези, в които няма неплатен ден за работника, това било само илюзорно, тъй като във финансово изражение той е еднакво потърпевш.

Работодателите също са непреклонни в довода си, че тежестта трябва да се разпредели равномерно и работникът също да поеме част от нея.

Синдикатите направиха уговорката, че ако правителството наложи едностранно мярката в първите дни да се плаща 60%, а НОИ да се включи от четвъртия ден с 80%, ще настояват това да важи само за тази календарна година. В графика с антикризисните мерки е записано, че тя ще действа и през 2011 година.

Лидерът на КТ “Подкрепа“ Константин Тренчев заяви, че синдикатите са за по-строги санкции за издаването на фалшиви болнични, но не и за несправедливи наказания за работещите. Той посочи, че може да се почерпи опит от “далечна Америка, откъдето идва финансовият министър Симеон Дянков“.

“В САЩ има три персонални почивни дни, като на четири месеца можеш да използваш един ден, а ако не си ги ползвал, примерно, септември можеш да вземеш и трите наведнъж“, обясни Тренчев. “Там никой и не помисля да издава фалшиви болнични. Така че това е по-добрият вариант, отколкото да се ползват фалшиви болнични, за да си свършат хората някаква работа“, коментира синдикалистът.

Председателят на БСК Божидар Данев съобщи, че синдикатите са подкрепили работодателите в искането им да се създадат два публични регистъра, като предложението е било възприето и от държавата.

Единият регистър ще е на болничните, в който ще се вижда всеки лекар колко и какви болнични е дал, а вторият – на предприятията, за да се знае какъв е процентът на болничните дни от общия брой работни дни, за да се знае дали работодателят не злоупотребява, като притиска служителите си да взимат болнични.

На заседанието на тристранката следващата седмица най-вероятно ще бъде разгледан и вариантът с увеличението на ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?