Радан Кънев: Ако не правим реформи, сме приключили

Радан Кънев

"Ако не правим реформите, ние сме прилючили, защото тогава българският народ няма да има нужда от нас, а гилотината самите ние сме я заложили. Народът го интересува дали ще му се подобри животът. Ако не – да пада гилотината и да идват следващите." Това каза в неделя по Нова телевизия лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Според него именно заради реформите, които ще предприемат, натискът и недоволството към министрите от блока ще се засилва.

По повод скандалите в съдебната система и собствения му призив за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) Кънев каза, че докато не се установи законност, нищо друго не може да се случи. „Това е дълга борба, която е в началото си”, допълни той.

И един главен счетоводител, хванат да краде, ще изтъкне цял списък с аргументи защо не трябва да бъде уволен. Като например, че няма да има кой да плати заплатите, каза Кънев по повод тезата на ВСС, че евентуална негова оставка ще доведе до лоши последствия.

"Но е важно да осъзнаем нуждата и от нови хора, не само от нова структура", добави той.

Според него в цялата ситуация изниква въпосът има ли изобщо България прокуратура. Кънев подчерта, че няма предвид конкретни персони като главния прокурор, който напоследък давал знаци,че е на страната на реформите. "Но не знаем така ли е или е мимикрия", каза лидерът на ДСБ.

И добави, че ако прокуратурата си вършеше работата, щеше да има осъдени по високите етажи на властта както в Румъния. Там хактът, че бившият премиер Адриан Нъстасе влезе в затвора според Кънев му е имало респектиращ ефект в цели системи, където корупцията е намаляла видимо.

По повод атаките срещу министъра на здравеопазването Петър Москов заради предлаганите промени в "Спешна помощ" и посещението на лекари в ромски квартали, Кънев посочи, че ДПС много иска да превърне това в етнически въпрос.

"Много им се иска на ДПС всички роми да живеят в гета, но истината е, че все повече излизат от там и успяват да се интегрират, да имат работа. Никой, който се е спасил, не е в резултат на програма за интеграция", посочи Кънев. Според него е проблемът е кой спира тези хора да се интегрират и да ги държи в подчинение.

Споделяне

Още от България