Радан Кънев алармира, че България не е включила самонаетите по програмата SURE

Радан Кънев

Българското правителство съзнателно не се е възползвало от възможността да подкрепи самоосигуряващите се лица с европейски средства.

За проблема алармира във вторник евродепутатът Радан Кънев. 

Според съобщение на Европейската конфедерация на синдикатите (ETUC) три държави - България, Хърватия и Кипър, не са включили подкрепа за самонаетите в заявките си за подкрепа по SURE. Това е програмата, през която ЕК отпуска заеми на държавите членки, за да могат те да финансират свои схеми за запазване на заетостта. По тази мярка България бе одобрена за 1 млрд. лв. заем, с които да финансира схемата 60/40 (80/20). Впоследствие парите ще подлежат на връщане от държавния бюджет.

Според Радан Кънев проблемът е, че по схемата 60/40 (80/20) не могат да кандидатстват самоосигуряващи се, въпреки че инструментът изрично дава такава възможност.

"Самонаетите, в т.ч. собственици на малък и семеен бизнес, свободни професии и хора на изкуството, дребни търговци и занаятчии, са сред най-засегнатите от пандемията и здравните мерки срещу нея. Някои държави са включили в плановете си всички самонаети лица, други - само пряко засегнатите (туризъм, ресторанти, артисти и т.н.). Нашето правителство обаче (и не за първи път) пренебрегва тази важна обществена група. Така беше през пролетта, така е и сега...", алармира Радан Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес