Радан Кънев: Бойко Борисов си играе със страховете на хората и ги изнудва

Реформаторският блок има планове да се превърне в партия след изборите

Радан Кънев и Корман Исмаилов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предприема предизборен ход като се опитва да събуди страховете на хората и ги изнудва да му дадат подкрепата, която той няма, коментира в четвъртък лидерът на ДСБ Радан Кънев.

 

Повод за изказването му стана предупреждението на Борисов, че ако ГЕРБ не спечели 121 депутата, за да управлява самостоятелно, то хората няма да има какво да ядат през зимата. Лидерът на ГЕРБ обясни, че ще върне мандата и ще продължи да управлява служебното правителство, което щяло да сбъдне този апокалиптичен сценарий. Освен това Борисов каза, че няма да прави коалиция с Реформаторския блок, за да не се налага премиерът да ходи да докладва в Банкя и Драгалевци преди да свърши нещо.

 

"Следващата коалиция ще бъде посочена от избирателите, а не от Борисов или от нас", допълни Радан Кънев. Той коментира, че е видно от поведението на лидера на ГЕРБ, че в партията му има несигурност в отношението към Реформаторския блок. "Не може всяка седмица да се сменят позиции. Миналата седмица позицията на ГЕРБ беше една, тази седмица е друга. Нашето отношение към ГЕРБ е ясно", каза още Кънев.

 

Преди седмица Цветан Цветанов и Бойко Борисов обясняваха, че единствената възможна коалиция е с Реформаторския блок и партиите от семейството на Европейската народна партия. Тази седмица Борисов вече изключи всякаква възможност за коалиране. Позицията на Реформаторите към ГЕРБ е, че коалиция е възможна, ако Бойко Борисов не е премиер, а Цветан Цветанов не е министър. Блокът ще настоява и за ясна програма за реформи, ако се сформира коалиционно правителство с ГЕРБ.

 

Извън темата за отношенията между блока и ГЕРБ, Радан Кънев заяви, че реформаторите са силно притеснени от начина, по който служебното правителство "реформира" администрацията. "Случващото се показва, че дори и добре изглеждащо правителство със симпатични министри може да бъде подложено на партиен натиск. Ние нямаме съмнения в качествата на определени министри. Имаме съмнения за качеството на хората под тях", каза лидерът на ДСБ. В този контекст той каза, че при лоши правила и добрите хора не могат да направят нещо.

 

Реформаторите разкритикуваха особено силно връщането на кадъра на ГЕРБ Ваньо Танов начело на Агенция "Митници". Премиерът Георги Близнашки се оправда, че за толкова кратко време е нямало как да се намери друг човек, който да свърши по-добра работа.

 

"Позицията на нашите партии, откакто те съществуват, е, че хора с досиета нямат място в администрацията. Сигурни сме, че има хора с качества, които да поемат митниците и без да са ченгета", коментира Кънев.

 

В четвъртък лидерът на "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов разкри, че до седмица партиите от Реформаторския блок ще са готови с коалиционното си споразумение за явяване на изборите. В него е записано, че блокът ще върви към консолидирането си в партия, но това ще се случи след парламентарния вот. В листите на блока партиите ще са подредени според електоралната си тежест и качеството на издигнатите от тях кандидати, допълни Исмаилов. В листите ще има представителите на Гражданския съвет на Реформаторския блок, както и представители на "Протестна мрежа".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?