Радан Кънев: Брюксел рязко ще втвърди тона към България

Радан Кънев: Брюксел рязко ще втвърди тона към България

"Действията на САЩ ще имат отражение върху европейската политика и може да очакваме рязко втвърдяване на тона към България в близките дни и седмици, особено по отношение на статуквото в съдебната система". Това коментира евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев в интервю за сайта "Тоест". Той очаква много скоро пряка заплаха със спиране на европейски средства.

По думите на Кънев е сигурно, че докладът на Европейската комисия за България ще бъде изключително остър и фокусиран върху прокуратурата и сектора за сигурност.

"Документът на ЕК ще бъде придружен с много по-ясни и категорични препоръки за реформи в правосъдната система и прокуратурата и както казах, очаквам нескрита заплаха за това, че европейските фондове за България ще бъдат частично ограничени или спрени, ако страната ни не предприеме незабавни действия", каза Кънев.

Докладът на ЕК за върховенството на закона в страни-членки се очаква в началото на юли, точно преди парламентарните избори в България.

"В сегашната ситуация, в която ЕС осигурява най-големия финансов пакет в историята си и северните държави донори преминаха редица червени линии във вътрешната си политика, за да допуснат вземането на огромни суми назаем централно от ЕК, въпросът за политическата корупция става основополагащ. И като такъв той ще бъде поставен остро на България, защото в противен случай в северните страни ще властва общественото мнение, че техните правителства подаряват парите им на тукашните крадци и корумпирани политици, което не е далеч от истината. И ние като български и европейски данъкоплатци също трябва да бъдем изключително разтревожени", коментира Кънев.

Той напомни, че налагането на санкциите по закона "Магнитски" от САЩ съвпада със старта на Европейската прокуратура.

"Европейската прокуратура е проект, който партньорите ни в САЩ винаги са подкрепяли. Можем да бъдем сигурни, че нетърпимостта към корупцията в България ще бъде много ясно изразена по непознат досега начин от всички европейски институции и служби. И това е много добра, макар и закъсняла новина", каза българският евродепутат.

Според него единственият полезен ход от страна на ръководството на българската прокуратура е "оставката".

"България може да изчисти международния си образ, като преди всичко изчисти собственото си управление. Но преди това главният прокурор Иван Гешев трябва просто да се оттегли, защото не може да очакваме хората, назначени от Делян Пеевски, да започнат разследване срещу него", допълни той.

В коментар за ситуацията в ГЕРБ той обясни: "При всичките си доказани недостатъци, мисля, че Борисов е разумен човек и той знае, че времето за страх е отминало. А неговата политическа кариера е въпрос в минало време. Ако иска да спаси партията си, той трябва да се оттегли от лидерската си позиция още преди изборите на 11 юли. Не съм забелязал обаче на Борисов много да му пука за партията му, така че не очаквам от него такъв ход".

Радан Кънев не е изненадан от действията на САЩ.

"Това, което виждаме, е, че както изпълнителната власт, така и службите и прокуратурата не са обърнали внимание на партньорските контакти през последните месеци и години. И са се направили на разсеяни за корупцията във властта и особено когато става дума за личността и мрежите на Делян Пеевски. Това лице и цяла една корупционна мрежа довчера не съществуваха за българската прокуратура, въпреки че има предостатъчно данни в публичния дебат, че бившият депутат от ДПС се занимава с назначения на най-високите етажи на съдебната власт", заяви Кънев.

Той напомни, че от десетилетия американските власти смятат Васил Божков за "опасен представител на организираната престъпност у нас".

"Обаче в решението, с което те му налагат санкции по закона "Магнитски", изрично подчертават политическата корупция, за да стане ясно, че в България обвинения срещу Божков конкретно по тази точка няма. Повдигнати са му поредица от обвинения, но нито едно от тях не е свързано с корупция, докато от САЩ изрично посочват корумпиране, и то на висши политици. Така те обръщат внимание, че най-вероятно данните, които са предоставили по линия на партньорството на службите, не са били използвани от българската прокуратура", каза евродепутатът.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?